Kurti: Pripremamo se za aplikaciju za članstvo u NATO i EU

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da su posle podnošenja zahteva za članstvo u Savetu Evrope, u toku pripreme za podnošenje aplikacije za članstvo Kosova u NATO i EU i naveo da sada slika Kosova ima noviji sadržaj i u političkom i u ekonomskom smislu, prenosi Reporteri.

"Podneli smo zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Naše članstvo u SE je dodatna vrednost za Savet i prilika za Kosovo da ostvari dalji napredak u oblasti pravosuđa. Obavljamo pripreme za podnošenje zahteva za članstvo u Partnerstvu za mir u okviru NATO, a prijavićemo se i za članstvo u EU", rekao je Kurti na sastanku Generalnog saveta Pokreta Samoopredeljenje čiji je predsednik. 

Kosovski premijer je rekao da je prva godina njegove vlade bila prilično izazovna, pominjući pandemiju koronavirusa, energetsku krizu, rusku agresiju u Ukrajini i mnoga druga pitanja.

Kurti je dodao da je Kosovo tokom ove godine, pored izazova, napredovalo u nekoliko oblasti.

"Zabeležili smo ekonomski rast, preduzeli smo važne korake u jačanju pravosudnog sistema, borili smo se protiv kriminala i korupcije, imali smo napredne saveze i ojačali odnose sa prijateljskom državom. Kosovo je postalo svetionik demokratije u regionu", rekao je Kurti koji je govorio i o svojoj dvonedeljnoj poseti SAD.

kako je rekao tokom te posete sastao se sa sedam senatora i 12 kongresmena i sedam  visokih zvaničnika američke vlade.

Na početku sednice Generalnog saveta Pokreta Samoopredeljenje minutom ćutanja odata je počast juče preminulom bivšem predsedniku Albanije Bujaru Nišaniju.