Kurti: Razgovarao sam sa Grenelom i posle pada vlade

Aljbin Kurti na sednici vlade
Izvor: Kosovo Online

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti ponovio je večeras stav da je specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel zainteresovan za postizanje brzog sporazuma između Kosova i Srbije, a ne za sadržaj tog sporazuma i poručio da je razgovarao sa Grenelom i nakon pada njegove vlade.

"Ambasador Grenel je bio na Kosovu u oktobru i januaru. Sreli smo se dva puta. Na početku je u oktobru rekao  da bi Kosovo trebalo da ukine taksu, a sa druge strane Srbija treba da zaustavi svoju kampanju na međunarodnoj sceni protiv priznavanja nezavisnosti Kosova i našeg članstva u međunarodnim organizacijama. Međutim, otkako je u januaru otišao u Beograd, drugi deo tog zahteva je u potpunosti uklonio i rekao da samo Kosovo treba da ukine stopostotnu taksu, a da nije  govorio o delu zahteva prema Srbiji", istakao je Kurti.

Prema njegovim rečima, Grenelov pritisak u početku je bilo svojevrsno insistiranje da njegov zahtev bude prihvaćen bezuslovno.

"Bio sam u stalnoj komunikaciji s njim sve donedavno, čak i nakon što je vladi izglasano nepoverenje i sada imamo kontakt, kada smo u svojstvu odlazeće vlade. U međuvremenu, sa druge strane, počeo je da raste pritisak na našeg partnera u vladi sve dok se oni nekako nisu predali i pokorili", poručio je Kurti.

Kako je naveo, Grenel je imao ulogu koja nije bila neutralna, naprotiv, bila je aktivna uloga, ali, kako je dodao "za mene to ne znači ništa za Sjedinjene Države".

"Reč je o američkom izaslaniku, veoma moćnom, veoma važnom s kojim sam razgovarao, ali, s druge strane nisam pristao da dovedem u pitanje interes Kosova, odnose sa Srbijom, naš subjektivitet, jer je reciprocitet najnormalnija stvar u bilateralnim odnosima u dobrosusedstvu uprkos njegovom insistiranju", ocenio je Kurti.

U tom kontekstu, istakao je da smatra da je Grenel bio veoma zainteresovan da što pre postigne sporazum između Kosova i Srbije, i u tom slučaju je njegov fokus bio više na potpisima na kraju sporazuma, nego na sadržaju teksta, objasnio je Kurti.

Odlazeći kosovski premijer je govorio i o raspadu koalicije sa Demokratskim savezom Kosova. "U trenutku kada je ukinut reciprocitet, sporazum je raskinut", rekao je Kurti za "EuroNews Albanija".

Dodao je da je znao da neće biti lako, ali da nije mislio da će biti samo 50 dana na čelu vlade.

Prema njegovim rečima, Samoopredeljnje je spremno za izbore, kao i da će pobediti. "Spremni smo za nove izbore i pobedićemo ih sve i da se nađu svi na zajedničkoj izbornoj listi", rekao je Kurti.

Negirao je da njegova vlada nije potrajala zbog nedostata iskustva u vršenju vlasti, a prema njegovim rečima, dobio je podršku građana upravo zbog toga što su oni verovali u dobro upravljanje.

"To nije kompliment i nije argument da se neko opravda. Kako je moguće dobiti podršku građana ako su nas oni smatrali neiskusnima za vršenje vlasti", upitao je Kurti.