Kurti: Revizija imenovanja i sankcionisanje zloupotreba budžeta prethodne vlade

Avdulah Hoti i Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti najavljuje da će svako imenovanje potpisano od Hotijeve vlade biti poništeno u prvoj nedelji nove vlasti i da će sve zloupotrebe budžeta biti ispitane i sankcionisane u skladu sa zakonom, prenosi Kljan Kosova.

Kurti smatra da je posle proglašavanja prethodne vlade neustavnom bilo mnogo zloupotreba budžeta, kao i postavljanja i imenovanja ljudi bliskih vlasti.

„Zloupotrebe budžeta pod izgovorom suočavanja sa pandemijom, uglavnom su imale za cilj uticaj na  podršku na izborima. Ni godinu dana od početka pandemije vakcine još uvek nisu obezbeđene, a nije ni jasno kada će iminizacija početi. Ipak u istom periodu  odobravane su eksproprijacija za autoputeve. Nova vlada mora učiniti sve kako bi što pre stabilizovala finansije i ekonomiju“, rekao je Kurti.

Imenovanja osoba bliskih vlasti, po Kurtiju, još jedna su karakteristika prethodne Hotijeve vlade.

„Svakodnevna imenovanja na rukovodeća mesta osoba bliskih vlasti imala je za cilj da sabotira narednu vladu. Zapošljavanja i imenovanja u javnim preduzećima, agencijama, regulatornim telima, klinikama  i odeljenjima ministarstava ne prestaje. Svaka odluka koja podrazumeva nekontrolisano trošenje javnog novca nakon svrgavanja antiustavne vlade biće podvrgnuta reviziji i za svaku zloupotrebu pokrenuće se uobičajeni postupci za utvrđivanje odgovornosti“, rekao je Kurti.