Kurti: Rodna ravnopravnost je temelj društvene ravnopravnosti

Aljbin Kurti
Izvor: Ekonomia Online

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je rodna ravnopravnost temelj društvene ravnopravnosti i istakao da žene nose teret društvenih problema, prenosi Ekonomija onlajn.

Na manifestaciji pod motom "Razbijanje predrasuda, rad na inkluziji", koju je povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, organizovala Agencije za ravnopravnost polova, Kurti je poručio da je postizanje dobrih rezultata u ravnopravnosti neophodno.

"Sve dok žene i devojke nose teret društvenih problema, od suštinske je važnosti da se zalažemo za njihovo rešenje. Žene rade dvostruki posao, bave se opštom politikom, ali i rodnim pitanjima. Žene ne rade samo za žene, već rade i za muškarce", kazao je Kurti.

Kurti je kdodao da će Kosovo nastaviti rad na obrazovanju žena.

"Moramo da aktiviramo obrazovane žene i moramo da stvaramo obrazovane žene što je više moguće. Naš fokus je na podizanju svesti roditelja, posebno u vezi sa ulogom očeva u povećanju blagostanja i obrazovanja dece. Takođe u ovom ravnopravnom pristupu radi se na tome da deca odrastaju u vrednostima koje promovišu prihvatanje, inkluziju, a posebno rodnu ravnopravnost. Čak i u našoj nacionalnoj renesansi imamo dela sa ženama protagonistkinjama", rekao je Kurti.