Kurti: Rugova ujedinio Albance protiv srpskog okupatora

Kurti i Osmani na rugovinom grobu
Izvor: Ekonomia Online

Premijer Kosova Aljbin Kurti položio je danas venac na grob bivšeg kosovskog predsednika Ibrahima Rugove i tom prilikom rekao da je Rugova ujedinio Albance u borbi protiv "srpskih okupatora", prenosi Reporteri.

"Predsednik Rugova je prvi predsednik Kosova, izabran narodnim glasanjem i prvi predsednik oslobođenog Kosova. I pre nego što je bio predsednik, dr Rugova je bio posvećeni intelektualac, miran i smiren čovek, racionalan i humanista. Dao je neprocenjiv doprinos ujedinjenju Albanaca protiv srpskog okupatora i internacionalizaciji kosovskog pitanja", rekao je Kurti koji je venac položio zajedno sa predsednicom Vjosom Osmani.

Pre toga Osmani je rekla da je Rugova arhitekta i kreator "nezavisnosti koju danas uživamo".

"Danas se navršava 16 godina od smrti arhitekte i kreatora nezavisnosti Kosova, koji je toliko učinio za našu državu da je postao lice ove države. Delovao je i radio u veoma teškom vremenu za narod Kosova, ali je u isto vreme uspeo da ujedini narod Kosova. Danas uživamo u našoj državi, ali i prijateljstvima koja je predsednik Rugova izgradio sa puno truda i posvećenosti", rekla je Osmani.

Rugova je preminuo na današnji dan pre 16 godina u 61. godini.