Kurti sa Abazovićem u Davosu o saradnji i zajedničkoj sednici dve vlade  

Aljbin Kurti i Dritan Abazović
Izvor: Reporteri

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se, u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, prvi put sa Dritanom Abazovijem, nakon izbora za predsednika Vlade Crne Gore i čestitao mu na preuzimanju dužnosti i poželeo uspeh u postizanju rezultata za građane, prenosi Reporteri. 

Kako se navodi u saopštenju kabineta kosovskog premijera, Kurti je zahvalio Abazoviću za blisku saradnju Kosova i Crne Gore u mnogim oblastima. 

"Ističući volju za jačanjem veoma dobrih odnosa sa Kosovom, premijer Abazović je rekao da treba promovisati politiku koja je optimistična i puna poštovanja, sa fokusom na građane", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je, kako se navodi, bilo reči i o drugim pitanjima koja se odnose na omogućavanje slobodnog kretanja građana i o potencijalu saradnje u cilju većeg društveno-ekonomskog razvoja i povećanja investicija, a izdvojeni su zajednički infrastrukturni projekti koji povezuju Kosovo i Crnu Goru, kao što su putevi Dečan-Plav i Peć-Rožaje, koji će približiti građane i pomoći privredi.

Bez priče o demarkaciji

"Razgovarano je o produbljivanju saradnje i koordinaciji aktivnosti Vlade Kosovo sa Vladom Republike Crne Gore, kao i o organizovanju G2G sastanka dve vlade u toku ove godine", navodi se u saopštenju.

Reporteri prenosi da na sastanku Kurtija i Abazovića nije pokrenuto pitanje demarkacije, uz podesećanje na raniju Abazovićevu izjavu da je pitanje demarkacije granice sa Kosovom završeno. Abazović je tada rekao da je ta tema bila zatvorena u vreme potpisivanja.

Podseća se da je predsednik Crne Gore Milo Đukunović dao je drugačiju izjavu tokom nedavne posete Kosovu kada je rekao da se pitanje razgraničenja može smatrati problematičnim samo za nekoga ko želi da stvara probleme i da će zajednička komisija razmotriti ispravke.