Kurti sa Boreljom i Lajčakom o budućnosti dijaloga sa Srbijom

Borelj - Kurti
Izvor: Kosovo Online

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se u Briselu sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepom Boreljom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom sa kojima je razgovarao o procesu dijaloga između Kosova i Srbije i njegovoj budućnosti, kao i o evropskom putu Kosova.

Kurti je na sastanku ponovio posvećenost Vlade Kosova evropskoj agendi. Takođe je bilo reči o produbljivanju bilateralne saradnje između Kosova i Evropske unije i putu Kosova ka evropskim integracijama.

Kosovski premijer se u Briselu sastao i sa komesarom EU za proširenje i susedstvo Oliverom Varheljijem, a prema saopštenju Kancelarije premijera, na sastanku je  razgovarano o odnosu između Kosova i Evropske unije u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao delu procesa integracije Kosova u Evropsku uniju, sa naglaskom na kontinuiranom napretku koji je Kosovo postiglo u reformi pravosuđa i borbi protiv organizovanog kriminala.

„Premijer Kurti je pohvalio kontinuiranu podršku Evropske komisije reformama i ponovio zahtev da zemlje članice u okviru Saveta EU donesu pozitivnu odluku o liberalizaciji viznog režima za građane Republike Kosova“, kaže se u saopštenju.

Kurti je na Tviteru naveo da ceni današnju diskusiju sa Varheljijem. Kako je naveo, Kosovo je ispunilo sve uslove za liberalizaciju viznog režima i veruje da će EU odlučiti pozitivno.

“EU integracije nemaju alternativu. Motivisani smo da nastavimo naše reforme u bliskoj saradnji sa EU”, napisao je Kurti.