Kurti sa delegacijom Bavarske o čvrstim i bliskim odnosima Nemačke i Kosova

Kurti sa delegacijom Bavarske o čvrstim i bliskim odnosima Nemačke i Kosova
Izvor: Vlada Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se danas sa delegacijom nemačke pokrajine Bavarske, sa kojom je razgovarao o čvrstim i bliskim odnosima Kosova i Nemačke, kao i o ulozi koju albanska dijaspora u Nemačkoj ima u tim odnosima.

Kako je saopšteno iz kabineta kosovskog premijera, Kurti je istakao da dijaspora Kosova samo u Bavarskoj broji oko 100.000 članova.

Pored razgovora o političkim dešavanjima i cijevima za evroatlantske integracije Kosova, čemu su podršku izrazili i bavarski parlamentarci, tema je bila i mogućnost privredne saradnje, posebno preko privrednih komora.

Kurti je upoznao sagovornike sa vladinim politikama usmerenim na ekonomski razvoj i zapošljavanje, uključujući i dualni sistem obrazovanja, inspirisan modelom zemalja nemačkog govornog područja, koji se na Kosovu sprovodi u 23 škole u ​​ukupno 14 opština i digitalizacije usluga za bolje okruženje poslovanja.

Zahvalio je na poseti Kosovu i podršci i pozvao predstavnike privrede da istraže mogućnosti i prednosti koje Kosovo nudi stranim investitorima.

Delegaciju Bavarske predvodi Gerhard Hop, a čine je poslanici bavarskog parlamenta, predstavnici Bavarske kancelarije, ali i privrede.