Kurti sa Devenportom: Nema srpskih izbora bez međudržavnog sporazuma

Kurti sa Devenportom
Izvor: Koha ditore

 Premijer Aljbin Kurti istakao je danas na sastanku sa šefom misije OEBS na Kosovu Majklom Devenportom da bez "međudržavnog sporazuma" sa Srbijom neće biti dozvoljeno organizovanje srpskih izbora na Kosovu, ističući da bi zahtev za takav sporazum trebalo da dođe od Srbije kao zainteresovane strane, prenosi Koha.

Kako je navedeno u saopštenju Vlade Kosova Kurti i Devenport razgovarali su o saradnji u oblasti prava nevećinskih zajednica u zemlji, kao i o ostalim aktuenim temama.

"Povodom zahteva Srbije za održavanje izbora na teritoriji Kosova, Kurti je istakao da je, kako je obavestio šefa OEBS-a u svom odgovoru od 17. novembra, za to neophodan međudržavni sporazum i da zahtev za takav sporazum mora doći iz Srbije kao zainteresovane strane", navodi se u saopštenju.

Kurti je u pismu poslatom nekoliko dana ranije Davenportu izneo mišljenje da se srpski izbori ne mogu organizovati na Kosovu.

Lokalni i parlamentarni izbori u Srbiji biće održani 17. decembra ove godine.

Uoči sastanka sa Kurtijem, šef Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Prištini Majkl Devenport poručio je za Kosovo onlajn da je ova misija spremna da se angažuje na prikupljanju glasova srpskih birača koji bi na vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za 17. decembar glasali na Kosovu, ali samo ako za to postoje uslovi.

"OEBS je spreman da se sprovede prikupljanje listića glasača na srpskim izborima koji bi glasali na Kosovu, kao što je to bio slučaj na prethodnim izborima, pod pretpostavkom da za to postoje isti uslovi. To su, pre svega, konsenzus o pristupi ovom pitanju svih koji su za to zainteresovani, podrška kosovskih institucija i ključno, treba da postoji bezbednosna podrška Kosovske policije, kako bi se glasanje sprovelo", naveo je Devenport.