Kurti sa evroposlanicima: Operacija izvedena 13. oktobra bila normalan rad policije

Aljbin Kurti.jpg
Izvor: Kosovo Online

Premijer Kosova Aljbin Kurti zajedno sa potpredsednikom Vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnikom Bisljimijem ugostio je delegaciju Evropskog parlamenta koju je predvodila predstavnica za Kosovo Viola fon Kramon.

Premijer Kurti zahvalio je evropskim poslanicima na njihovoj posvećenosti na liberalizaciji viznog režima za Kosovo i na podršci vakcinama kroz Kovaks program. On je takođe izrazio zahvalnost na poseti i na spremnosti da pomno prate izborni proces koji će biti održan sutra, 17. oktobra.

"Parlamentarni izbori doneli su institucionalnu stabilnost i demokratski legitimitet što je rezultiralo povećanjem poverenja u institucije i posledično druga pozitivna kretanja kao što su ekonomski rast, povećani prihodi i investicije, jasni pokazatelji pozitivnih efekata demokratskih promena proizašlih iz izbora 14. februara", rekao je premijer.

On je izrazio uverenje da će sutrašnji lokalni izbori biti održani mirno. 

Evropski poslanici bili su zainteresovani za operaciju Kosovske policije od 13. oktobra, a Kurti je objasnio da je to operacija protiv krijumčarenja i kriminala i da obuhvata 26 različitih lokacija na celoj teritoriji, od kojih pet u Severnoj Mitrovici.

"To je bio normalan rad policije, koja je posao obavljala profesionalno i prema zakonskim procedurama", rekao je Kurti.

Povodom interesovanja evroposlanika za razgovore sa Srbijom, premijer je rekao da oni nemaju alternativu, ali da treba shvatiti da priznavanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije nema alternativu.

"U dijalogu smo u Briselu za novo poglavlje u normalizaciji odnosa između naše dve zemlje, gde nerešena pitanja rešavamo međusobnim priznavanjem", dodao je premijer Kosova.

Potpredsednik Vlade Bisljimi govorio je o očekivanjima za trajno rešenje za pitanje registarskih tablica.

Predstavnica za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon zahvalila je kosovskim institucijama na prihvatanju i pružanju pomoći avganistanskim izbeglicama i čestitala im na tekućim reformama u pravosuđu, posvećenosti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i održavanju institucionalne stabilnosti.

Premijer Kurti pozvao je poslanike da budu glasniji u podršci demokratiji, vladavini prava i slobodi medija i mišljenja na Zapadnom Balkanu i ponovio da ne bi trebalo biti finansiranja EU bez prihvatanja vrednosti EU.