Kurti sa Lajčakom: Vlada Kosova posvećena principijelnom dijalogu

Kurti i Lajčak
Izvor: Koha ditore

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom sa kojim je razgovarao o napretku procesa dijaloga u Briselu i dogovoru o primeni sporazuma o energetici iz 2013. i 2015. godine, prenosi Koha.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, Kurti je ponovio da je Vlada Kosova posvećena principijelnom dijalogu, od kojeg bi građani Srbije i Kosova trebalo da imaju koristi, kroz stabilan i primenjiv sporazum, koji se fokusira na međusobno priznanje.

Kurti i Lajčak su, kako se dalje navodi, takođe razgovarali o dogovoru o primeni energetske mape puta za sporazume iz 2013. i 2015. godine, snabdevanju i plaćanju energije u četiri opštine na severu Kosova.

„Zahvaljujući ovom sporazumu, posle više od 20 godina, četiri opštine na severu Kosova, Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica, preći će na redovno plaćanje energije. Ovim sporazumom budžet Kosova će uštedeti desetine miliona evra godišnje, kojima su se ranije pokrivali troškovi za energiju na severu“, navodi se u saopštenju.