Kurti sa ministrom spoljnih poslova UAE o prilikama na Kosovu i odnosu sa Beogradom

Kurti i ministar spoljnih poslova UAE
Izvor: Kabinet premijera Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao je danas sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdulahom bin Zajedom Al Nahjanom o političkim i ekonomskim prilikama na Kosovu, kao i o odnosima sa Beogradom.

Kako je saopšteno iz Kabineta premijera sastanak je održan u zgradi Vlade u Prištini, a njemu je prisustvovao i nerezidentni ambasador UAE za Kosovo Nabila Al Šamsija.

Kurti je izrazio zahvalnost na pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata Kosovu tokom 1999. godine i ocenio da Emirati i Kosovo neguju dobre bilateralne odnose.

"On je izrazio posebnu zahvalnost za Dečju bolnicu "Šeika Fatima" u Prištini, koja je izgrađena uz finansijsku podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, a koja je svečano otvorena u septembru 2021. godine. Informisao ga je o dešavanjima u zemlji, rezultatima vlade tokom njene dve godine, kao i o karakteristikama koje Kosovo čine pogodnim i atraktivnim mestom za investitore", navodi se u saopštenju.

Kurti je sagovornike informisao i o infrastrukturnim projektima Kosova u oblasti transporta, kao i o planovima i mogućnostima saradnje u oblasti obnovljive energije, u čemu Ujedinjeni Arapski Emirati imaju značajno iskustvo.

Na sastanku je bilo reči i o odnosima Kosova i Srbije i Osnovnom sporazumu i aneksu za njegovu implementaciju, koji je postignut u Ohridu 18. marta, uz posredovanje Evropske unije.

Ministar Zajed Al Nahjan je izrazio zadovoljstvo što je ponovo u poseti Prištini i zahvalio se na gostoprimstvu, saradnji i odličnim bilateralnim odnosima.

Pored premijera, sastanku su prisustvovali zamenik premijera i ministar spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala, ambasador Kosova u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kshabir Hamiti, ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture, Ljiburn Aljiu, ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari i poslanik u Skupštini, ujedno i potpredsednik Grupe prijateljstva sa Ujedinjenim Emiratima Armend Muja.