Kurti sa Šalenbergom: Posvećeni smo sporazumu sa Srbijom fokusiranim na međusobno priznanje

Kurti - Šalenberg
Izvor: Twitter

Dijalog Beograda i Prištine bila je jedna od tema razgovora austrijskog kancelara Aleksandra Šalenberga i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je ponovio posvećenost Vlade Kosova sveobuhvatnom sporazumu fokusiranom na međusobno priznanje i na dobrobit građana Kosova i Srbije, prenosi Reporteri.

Austrijski kancelar dao je punu podršku po pitanju vizne liberalizacije i poručio da Austrija stoji uz Kosovo i podržava ga u procesu evropskih integracija.

Na sastanku se razgovaralo i o ekonomiji i investicijama. Kurti je govorio o ekonomskom rastu Kosova od posleratnog perioda, a koji će kako je predviđeno ove godine dostići 9,9 odsto i o posvećenosti vlade u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Premijer Kurti je informisao kancelara Šalenberga o značajnom povećanju stranih direktnih investicija, koje su ove godine 89 odsto veće od njihovog proseka u poslednjoj deceniji i najveće od proglašenja nezavisnosti“, navodi se u saopštenju iz kabineta premijera.

Kancelar Šalenberg je istakao značaj austrijskih investicija, koje su na petom mestu direktnih investicija na Kosovu.

„Razgovarano je o mogućnostima povećanja austrijskih investicija na Kosovu i dogovoreno je da se tokom naredne godine organizuje Ekonomski samit na Kosovu. Što se tiče pitanja vizne liberalizacije za građane Kosova, danas se navršava 3 godine, 4 meseca i 5 dana od kada je Evropska komisija po drugi put preporučila liberalizaciju viznog režima“, ističe se u saopštenju.