Kurti sa Šoleom: Dijalog sa Srbijom treba da bude zasnovan na međusobnom priznanju

Kurti i Šole
Izvor: Reporteri

Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom razgovora sa višim savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom istakao je da dijalog sa Srbijom treba da bude zasnovan na međusobnom priznanju, prenosi Indeks onlajn.

Kako se navodi u saopštenju kosovske vlade, Kurti je sa Šoleom razgovarao o odnosima Kosova i Srbije, procesu dijaloga i evropskom putu Kosova.

„Naglašena je potreba za aktivnim i konstruktivnim angažovanjem u dijalogu i za intenziviranjem napora ka punoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije sa fokusom na obostrano priznavanje“, navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Dodaje se da je tokom sastanka Kurti informisao američku delegaciju o radu i rezultatima Vlade Kosova u protekloj godini.

"On je izneo najnovije ekonomske i demokratske pokazatelje i istakao zajedničke ciljeve razvoja i demokratizacije", navodi se u saopštenju.

Kurti je takođe zahvalio Šoleu na poseti, kao i na kontinuiranoj komunikaciji i posvećenosti.

"SAD su nezaobilazan partner i saveznik Kosova", naveo je Kurti, istakavši da je cilj da se to partnerstvo dalje osnaži.

Delegaciju SAD, na sastanku sa Kurtijem, činili su američki specijalni izaslanik za Balkan, pomoćnik sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika sekretara za evropsku politiku i NATO Spenser Bojer, ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer, a sastanku su prisustvovali i zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi, ministarka spoljnih poslova Donika Gervala i šef poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari Ljilja.