Kurti sa Varheljiem o borbi protiv korupcije

Kurti i Varhelji
Izvor: Facebook

Komesar EU za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji sastao se danas sa liderom Pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem i pojedinim članovima predništva ove stranke. Tokom sastanka, Kurti je informisao Vareheljia o prethodnoj Vladi Kosova.

Pokret Samoopredeljenje saopštilo da su Olivera Varhelija ugostili Aljbin Kurti, Besnik Bisljimi, Gljauk Konjufca i Fitore Pacoli.

Prema saopštenju, Kurti je Varheljia upoznao sa upravljanjem pandemijom, razrešenjem odbora, borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Kurti je na kraju naglasio da Kosovo nema i ne želi drugu alternativu od Evropske unije. Kurti je takođe govorio o značaju trgovine i integracije Kosova i regiona u globalnu ekonomiju.

Međutim, prema kosovskim preduzetnicima, tri glavne prepreke koje koče njihov razvoj su niska potražnja zbog visokog nivoa siromaštva, nestašice i poteškoća u pristupu finansijama, korupcija i organizovani kriminal.

Stoga oni moraju imati našu beskompromisnu pažnju, navodi se u saopštenju Samoopredeljenja.

S druge strane, Kurti je dodao da Kosovo ima dijasporu koja je važno bogatstvo za razvoj zemlje, a slično kao što su to radile Poljska i Estonija, treba da se radi na stvaranju povoljnih uslova da dijaspora ovde ulaže i započne povratak stručnjaka.  

Komesar za susedstvo i proširenje Varhelji, upoznao je Kurtija sa njegovom posetom Kosovu i regionu i upoznao ga sa investicionim planom Evropske unije za zapadni Balkan.

Rekao je da su investicioni projekti osmišljeni zajedno sa vladama zapadnog Balkana i usredsređeni su na transport, čistu i obnovljivu energiju, digitalizaciju i projekte u obrazovnom sistemu.

Ukupna vrednost ovog plana iznosi 28 milijardi evra investicija širom zapadnog Balkana.

Dodao je da korupcija i organizovani kriminal u zemlji i dalje zabrinjavaju i da su svakodnevne promene potrebne da bi se situacija promenila, navode iz Samoopredeljenja.

Kurti je na kraju naglasio da Kosovo nema i ne želi alternativu osim Evropske unije, pa je važno da zemlja ima vladu sa građanskim legitimitetom koja je odlučna u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.