Kurti sa Zaracinom: Berlinski proces važan, obavezuje na regionalnu saradnju

Kurti, Zaracin i Rode
Izvor: Reporteri

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa specijalnim predstavnikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom, i tom prilikom istakao da je Berlinski proces platforma kojom se Kosovo obavezuje na regionalnu saradnju i ekonomsku integraciju.

Kako se navodi u saopštenju Kabineta premijera Kosova, Kurti i Zaracin su razgovarali i o napretku u implementaciji sporazuma o mobilnosti u Berlinskom procesu, regionalnoj saradnji i očekivanjima od narednog samita koji će se održati u Berlinu.

"Kurti je podsetio na važnost otpočinjanja implementacije sporazuma o putovanju sa ličnim kartama između Kosova i Bosne i Hercegovine, koji omogućava slobodno kretanje građana, pre sledećeg samita. Dodao je da je Kosovo 16. maja u Kotoru u Crnoj Gori zatražilo da Zapadni Balkan postane deo Uprave za borbu protiv pranja novca, radi povećanja finansijskog integriteta i jačanja saradnje u borbi protiv finansijskog kriminala", navodi se u saopštenju.

Kurti je zahvalio Zaracinu za njegov doprinos i ulogu u jačanju odnosa između Kosova i Nemačke, kao i u unapređenju regionalne saradnje.

"Berlinski proces je platforma kojom se obavezujemo na regionalnu saradnju i ekonomsku integraciju. Zajedničko regionalno tržište proizašlo iz Berlinskog procesa zajedno sa Planom rasta su prilike za razvoj Zapadnog Balkana i ubrzanje reformi za članstvo u Evropskoj uniji. Kosovo je proaktivno i doprinosi ovom važnom procesu", istakao je Kurti.