Kurti: Sajber napadi ugrožavaju bezbednost, digitalizacija glavni prioritet Vlade

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Kosovski premijer Aljbin Kurti na dvodnevnom digitalnom samitu "Priština 2022" istakao je značaj sajber bezbednosti, gde je rekao da sajber napadi ugrožavaju bezbednost Kosova i da je digitalizacija prioritet, prenosi Koha.

"Digitalizacija je prvi prioritet naše vlade. Radimo na e-uslugama koje mogu pružiti dobre i odgovorne rezultate vlade. Zatim poboljšanje usluga i unapređenje poslovanja na Kosovu. To ćemo olakšati jačanjem javne uprave i unapređenjem obrazovnog sistema", rekao je Kurti.

Iz tog razloga, Kurti je dodao da potrebna je posvećenost zaštiti od sajber napada, i da treba preispitati digitalne sisteme i zaštititi ih.

"Kao što znate, imali smo sajber napade pre nekoliko dana. Preduzeli smo operativne mere visokog nivoa bezbednosti", rekao je Kurti.

Samitu je prisustvovala i potpredsednica Vlade Albanije Beljinda Baluku, koja je rekla da je digitalizacija sada neophodna i otkrila izazove koje je Albanija imala zbog sajber napada.

Putem video veze uključio se i komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji koji je rekao da EU priprema program za sajber bezbednost koji će početi sledeće godine.