Kurti: Samoopredeljenje ne učestvuje i ne meša se u izbore u Severnoj Makedoniji

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas u Skoplju da su neosnovane optužbe na račun Pokreta Samoopredenljenje da se meša u izbore u Severnoj Makedoniji i istakao da njegova stranka nije čak ni registrovana kao politički subjekt u toj zemlji, prenosi Telegrafi.

Naglasio je da pokret Samoopredeljenje neće učestvovati na izborima u Severnoj Makedoniji.

"Samoopredeljenje nije registrovano u Severnoj Makedoniji. Imamo aktiviste, imamo funkcionere našeg političkog subjekta na Kosovu koji dolaze iz Severne Makedonije, ali ovde (u Severnoj Makedoniji) nemamo formalno registrovan centar Samoopredeljenja, tako da mi kao pokret ne učestvujemo na ovdašnjim izborima", naveo je Kurti.

Upitan da li albanske političke partije treba da imaju svog kandidata za predsednika u Severnoj Makedoniji, Kurti je rekao da o tome treba da odluče građani, ali i same političke partije u toj zemlji.

"Želja je da imamo što veće učešće stranaka na izborima, jer ovo doprinosi demokratiji. Znamo da je poslednji popis stanovništva, uključujući i emigrante, pokazao Albance sa procentom od 29 odsto, ako se ne varam, i oni, naravno, moraju sami da odluče da li će među njima biti kandidata i ko će to biti", rekao je Kurti.