Kurti: Sedeću za stolom sa Srbima i bez izvinjenja

Aljbin Kurti
Izvor: KTV, prt.sc.

Novi kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je večeras, u emisiji “Rubikon” na KTV, da će kao premijer voditi kosovsku stranu u razgovorima sa Srbijom u nastojanju da se postigne konačni mirovni sporazum.

Kurti je izrazio spremnost da razgovara sa srpskim zvaničnicima, bez obzira da li se zvanični Beograd izvinjava "za genocid na Kosovu" ili ne.

“Sedeću za stolom sa Srbima i bez da se izvine”, rekao je Kurti i naveo da se u prošlosti mogao sastati sa visokim srpskim zvaničnicima, ali da nije, jer “oni nisu došli”.

Podsetio je da je za istim stolom, na događaju koji je organizovao Institut Istok - Zapad i koji je  održan početkom decembra, trebalo da bude sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, ali da ona nije prisustvovala.

Kurti je dodao i da još jedno suočavanje, sa Aleksandrom Vučićem, nije uspelo zbog, kako je naveo, predsednika Srbije.

“Trebalo je da budemo za istim stolom na radnoj večeri sa visokim zvaničnicima SAD i Nemačke u Berlinu, ali predsednik Srbije nije došao. Bilo je u Moskvi”, rekao je Kurti.

“Davno sam iskazao spremnost, oni su ti koji nisu došli”, rekao je kosovski premijer.

Govoreći o dijalogu sa Beogradom, Kurti je rekao da treba sagledati okvir u kome će se odvijati dijalog i ocenio da aktuelna srpska vlada nema legitimitet za ponovno pokretanje dijaloga.

“Istinski dijalog za rešavanje problema ne vidim da može biti sproveden bez legitimiteta Vlade Srbije, jer će tamo biti izbora”, rekao je Kurti.

Kurti: Sa Srbijom ne takse, već reciprocitet  

Govoreći o stavu Trampovog izaslanika Ričarda Grenela, koji insistira na ukidanju takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Kurti je rekao da američki diplomata “ima puno energije i nije zlonameran”.

Međutim, prema njegovim rečima, pitanja na Balkanu i odnosi Kosova i Srbije su osetljivi. U tom kontekstu Kurti tvrdi da je pokazao spremnost za ukidanje takse.

“Pokazao sam spremnost da se ukine stopostotna tarifa i to bi trebalo učiniti nakon uspostavljanja principa reciprociteta. Ne verujem da su potrebni i taksa i reciprocitet. Mi  puno slušamo, a to ne znači da se slažemo u svemu. Mi ćemo razraditi princip reciprociteta. Tramp je izjavio da je reciprocitet njegiva omiljena reč. Recimo Kosovo može da primeni reciprocitet, ali to ne čini. Nikako ne možete ulaziti u Srbiju sa kosovskim registarskim tablicama. Tako bi mogla da postupi i Republika Kosovo, ovako bi izgledao reciprocitet. Imamo pravo da ne dozvolimo srpske kamione jer nemamo ugovor o drumskom prevozu. Idemo polako, mudro, sigurno i  preciziraćemo šta je reciprocitet”, rekao je Kurti.

Premijer Kosova je istakao i da ima puno posla.

“Srbija nije prioritet broj jedan, niti broj dva. Ja sam u predizbornoj kampanji obećao druge stvari. U mnogim aspektima Kosovo je normalnija država od Srbije. Zalagaću se svim svojim sposobnostima da to zaista i postignem. Ne razmišljam o tome da nas Srbija prizna”, rekao je Kurti.