Kurti: Sporazum iz Vašingtona je neprimenjiv

Aljbin Kurti
Izvor: Klan Kosova

Lider Samoopedeljenja Aljbin Kurti smatra da je sporazum Vašingtona sa Srbijom neprimenliv i da u svojoj političkoj karijeri nije video ovakve sporazume sa mnogo pitanja, prenosi RTK.

Kurti je, govoreći o sporazumu od 4. septembra u Vašingtonu, rekao da taj sporazum ni tada nije bio predviđen za sprovođenje.

„Prevladavajuća karakteristika konteksta ovih sporazuma u Vašingtonu su predsednički izbori u SAD, obe one jednostrane obaveze koje je potpisao nelegitimni kosovski premijer koji je umesto 61 imao samo 59 glasova i autoritarni predsednik Srbije, nemaju mnogo posla sa Albancima na Kosovu i Srbima u Srbiji, što se tiče Albanaca u Mičigenu i Srba u Ohaju. I tako, to je veoma povezano sa unutrašnjim poslovima i predizbornom kampanjom u SAD-u”, rekao je Kurti.

On je istakao da mu Vašingtonski sporazum liči na sastavljam tekst u kojem je, kako je rekao, onaj ko napisao tražio od svih u sobi da napomenu šta su zaboravili.

“ A onda su se odlučili za sve te stvari, kao što su 5G, Hezbolah, Srpske pravoslavne crkve, preseljenje ambasada iz Tel Aviva u Jerusalim, priznanje Izraela za Republiku Kosovo, nestale osobe, raseljena lica i izbeglice, autoputevi, železnice, jezero Gazivode je nedavno predložio promenu imena u Tramp, obustavu potrage za priznanjem i članstvom u međunarodnim organizacijama, priznavanje diploma koje su već potpisane u Briselu, takozvani mini-šengen, Američka banka za razvoj u Beogradu...Dakle, sve ove stvari u tekstu od nešto više od 500 reči, nikada nisam video tako nešto u svom političkom iskustvu i onome što sam pročitao u bilo kom dokumentu. Stoga, moj utisak je da ne izgleda da je ovaj sporazum nameravan da se primeni, i mislim da je ovo veoma važno napomenuti - nije bio predviđen za sprovođenje“, rekao je on.

Pored toga, Kurti je naglasio da jednogodišnji moratorijum na članstvo u međunarodnim organizacijama šteti Kosovu.

„Moratorijum koji je izjednačio kampanju Srbije za priznanje nezavisnosti Kosova sa kosovskim zahtevima za članstvo u međunarodnoj organizaciji je veoma štetan. To koči naš suverenitet i subjektivnost, a najbolji način za kolektivno priznanje je upravo sticanjem članstva u međunarodnim organizacijama, jer smo tamo u Međunarodnoj areni, gde možemo da se uključimo u multilateralne institucije i napravimo nekoliko koraka napred. I to nisu samo EU, UN i NATO, mi znamo da postoji toliko drugih međunarodnih organizacija da smo sada uskraćeni čak i da pokušamo da se pridružimo Savetu Evrope, UNESCO-u, Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, Interpolu, Evropskom sudu za ljudska prava, Jadranskoj povelji... Tako da mislim da je jednogodišnji moratorijum štetan za Kosovo i problematičan po svom karakteru “, rekao je Kurti.

Lider Samoopredeljenja je govorio o političkom razvoju događaja koji bi se mogao dogoditi na Kosovu zbog mogućih optužnica Specijalnog suda protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i predsednika DPK Kadrija Veseljija.

Važni su, kako je rekao, i predstojeći izbori za američkog predsednika.

„Strpljivo čekamo naredne 2-3 nedelje da donesemo ove odluke. Ovo bi trebalo da objasni politički kontekst na Kosovu, s obzirom na to da su u bliskoj budućnosti dva važna datuma, prvi 24. oktobra, kada bi Specijalizovana veća trebalo da donesu odluku o optužnici... A sledeći dan koji za Kosovo nije ništa manje važan su američki izbori, 3. novembra. Uprkos činjenici da smatramo da smo još uvek mladi i da niko ne zna šta donosi budućnost, oni se smatraju najvažnijim izborima za nas tokom našeg života“, rekao je Kurti.