Kurti spreman za Berlin, a ne za "Otvoreni Balkan"

Aljbin Kurti.jpg
Izvor: Reporteri

Vlada Kosova je konačno odbacila inicijativu za regionalnu saradnju "Otvoreni Balkan", piše Reporteri.

Umesto toga, izvršna vlast koju predvodi Aljbin Kurti zalaže se za primenu Zajedničkog regionalnog tržišta, o čemu su se lideri Zapadnog Balkana dogovorili 2020. godine na samitu u Sofiji.

Jeton Zulfaj, politički savetnik premijera Kosova, pokazao je kakav će pristup Kosovo imati prema regionalnim inicijativama.

"Dva puta su Evropska komisija i Nemačka kroz „Berlinski proces“ odbacile ideju iz Novog Sada o „mini Šengenu“, jednom u Trstu i poslednji put u Sofiji, dolazeći sa idejama koje su deo evropske agende", rekao je Zulfaj.

On je takođe naznačio da li će Kurti potpisati četiri sporazuma koje Nemačka, kao osnivač "Berlinskog procesa", želi da se potpišu 6. oktobra, kada se očekuje da se regionalni lideri i predstavnici Evropske unije sastanu u Sloveniji.

"Nikada nije traženo da se ti ugovori potpišu. O tim sporazumima se razgovara. Srbija je ta koja je postavila neispunjene uslove sa ciljem da se Kosovo tretira nejednako. Kao takve, ugovore nije potpisao nijedan premijer, ne samo premijer Kurti", rekao je on.

Jani
20. Avgust 2021.
Bravo kurti gde je serbija mi nikad tako tacka sta nam treba turnir open balkan siromasne zemlje sto zive od donacije EU rusije kine nikad
Dardanija=Srbija
20. Avgust 2021.
A videli smo koliko su vam dobro donele te bogate zemlje, kad se se tukli ko će da uđe u autobus da beži iz Kosova.