Kurti: Srbija imitira Rusiju, Putin hoće da proširi rat na Zapadni Balkan

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da Srbija “imitira Rusiju”, kao i da je predsednik Srbije “marioneta Kremlja”, prenosi Gazeta ekspres.

Kurti vidi pokušaj destabilizacije Balkana "ponavljanjem” ruskog modela, piše italijanski list ‘La Republika’.

"Srbija, kao i Rusija i Belorusija, ima srednjovekovne, panslovenske i veoma mračne mitove. Optužuju nas da se prema srpskoj manjini ponašamo kao Ukrajinci prema prorusima u Donbasu. Predsednik Putin voli da mistifikuje intervenciju NATO da bi opravdao rusku hegemoniju”, rekao je Kurti.

O povezanosti Srbije sa Rusijom Kurti kaže  da je "na prostoru nekadašnjeg Sovjetskog saveza hobotnica sa Ruskom Federacijom u centru i pipcima” kao što su Donbas, Krim, Pridnjestrovlje i Južna Osetija.

“Na prostoru bivše Jugoslavija je hobotnica sa Srbijom u centru, srpskim entitetom u Bosni, političkim entitetom u Crnoj Gori, koji ne priznaje njenu nezavisnost, i nelegalnim strukturama na severu Kosova“, rekao je Kurti.

Ruska invazija na Ukrajinu šokirala je Kosovo, ali Kurti je rekao da nije iznenađen. Prema njegovim rečima, Putin "ne želi da sedne da pregovara sa Zelenskim“, jer, kako kaže "želi to da uradi sa Bajdenom“.

"On se oseća kao Staljin i vidi svog Ruzvelta u Bajdenu“, rekao je Kurti i dodao da Putin "želi da prekroji istoriju“.

"Rat u Ukrajini, gde ne postiže velike rezultate, neće mu biti dovoljan. Moraće da ga proširi ako želi da se obračuna sa Bajdenom. Zato smo zabrinuti. Zapadni Balkan je region gde on može da pokuša da to uradi i može da upotrebi hemijsko oružje kao što je već učinio u Siriji”, kaže Kurti.

Ističući da su zemlje oko Kosova, sa izuzetkom Srbije, članice NATO, Kurti kaže da je to i njihov cilj, ističući da "računaju na pomoć Italije“.

Kurti je rekao da Srbija "želi evropski novac i rusko oružje".

"Čak i ruski gas, koji dobijate po povoljnoj ceni, a u stvari je veoma skup. Prošle godine Kosovo je učestvovalo sa 350 vojnika u najvećoj vežbi NATO. Srbija je umesto toga učestvovala sa Rusijom i Belorusijom u 'Slovenskom štitu'", rekao je on.

Kurti je prokomentarisao i činjenicu da je Putin pomenuo Kosovo da bi opravdao okupaciju Ukrajine.

"Imali smo izbore na Kosovu i referendum za vreme srpske okupacije, ali su referendumi na Krimu i Donbasu veoma različiti. Glasačke kutije su bile u rukama ruskih naoružanih vojnika”, rekao je Kurti.

Kurti ocenjuje da su postojala "dva zajednička vojna programa između Rusije i Srbije".

"Centar Sputnjika na Balkanu je u Beogradu, a 160 kilometara od Prištine je Ruski humanitarni centar. Oni su srce hibridnog rata na Zapadnom Balkanu, a kao što smo videli, ovo nije zamena za rat, ovo je njegova priprema“, rekao je Kurti.