Kurti: Srbija kao nacistička Nemačka, izazvaće treći Balkanski rat

Aljbin Kurti
Izvor: Koha ditore

Кosovski premijer Aljbin Кurti optužio je Vladu Srbije da preti započinjanjem novog Balkanskog rata ne bi li izvukla ustupke Zapada, prenosi B92.

Kurti je u intervjuu za Dejli telegraf optužio predsednika Srbije da se ponaša kao "Nemačka između dva svetska rata".

On upozorava da bi nedavne krize na Кosovu i u Bosni i Hercegovini mogle da eskaliraju ako ga zapadne vlade ne shvate ozbiljno.

Srbija je, piše u tekstu, "u septembru rasporedila vojnike na granicu sa Кosovom, a etnički Srbi koji su protestovali sukobili su se sa kosovskom policijom na Severu prošlog meseca".

Ranije ove nedelje, kako se dodaje, visoki predstavnik UN u Bosni i Hercegovini upozorio je da je Dejtonski mirovni sporazum iz 1995. blizu kolapsa.

"Mislim da je definitivno opasnije nego ranije, žele da se ponašaju kao da su Nemačka između dva svetska rata: ‘Ako nećete da nam udovoljite, izazvaćemo još jedan’. Zato što su napravili jednu rundu devedesetih. Ako proverite cifre o novcu koji je u Srbiji utrošen na ime vojnih troškova, videćete da poslednjih godina vrtoglavo rastu. Za koga sve to kupuju", upitao je Кurti.

On je kazao i da činjenica da to govori "vrlo mirno” je zato što je to “predvideo mesecima i godinama ranije".

"To je racionalna analiza, a ne emocionalna", rekao je Кurti.

U tekstu se dalje navodi da je budžet Srbije za odbranu porastao je za oko 70 odsto na oko 1,5 milijardi dolara (1,11 milijardi funti) godišnje od 2015, što je čini najvećim vojnim "trošadžijom" na Zapadnom Balkanu.

Uveliko je Srbija, dodaje se, modernizovala svoje vazduhoplovstvo i kupila bespilotne letelice, avione i protivvazdušne odbrambene sisteme od Rusije i Кine.

Navodi se i da je Vučić negirao da se priprema za rat i branio je pravo svoje zemlje da kupuje oružje gde želi.

Ali, navodi Dejli telegraf, "komšije kažu da jačanje vojske praćeno politikom konfrontacije i ratobornom političkom retorikom o ujedinjenju "srpskog sveta" zabrinjavajuće podseća na razvoj ratova u Hrvatskoj, Bosni i na Кosovu 1990-ih godina prošlog veka.

"Кosovski zvaničnici insistiraju da je ta politika proizvela međusobno povezane krize u celom regionu koje su osmišljene da izazovu haos i prisile Zapad da prihvati povećanje uticaja i moći Beograda u susednim bivšim jugoslovenskim republikama", stoji u tekstu Dejli telegrafa.