Kurti: Srbija radi na vojnim planovima za aneksiju severa Kosova

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da Srbija nije zainteresovana za regionalnu saradnju i članstvo u EU, jer "radi na vojnim planovima za aneksiju severa", prenosi Koha.

Kurti je na diskusiji pod nazivom „Berlinski proces: Dosadašnja dostignuća, očekivanja od predstojećeg samita i moguće koristi od Zajedničke inicijative za regionalno tržište”, rekao da su "napade u Banjskoj izveli članovi organizacije "Civilne odbrane" i "Severne brigade", koje je Vlada Kosova proglasila terorističkim".

„Da podsetim da smo 29. juna proglasili dve terorističke organizacije, to su `Civilna odbrana` i `Severna brigada`. Preliminarne informacije pokazuju da većina umešanih u ovaj zločinački napad koji je rezultirao ubistvom policajca su pripadnici ili `Civilne odbrane` ili `Severne brigade`“, rekao je Kurti.

Govoreći o Berlinskom procesu, Kurti je naveo da je to inicijativa u koju je uložen politički i ljudski kapital, ali i sredstva, kako bi se zemlje Balkana približile jedna drugoj, ali i EU.

„Do Samita je ostalo još 13 dana i moramo napomenuti da nisu sve zemlje u regionu odobrile sporazume. Berlinski proces treba da nam pomogne da se konsolidujemo. Naš angažman u regionu i globalno odražava posao koji radimo kod kuće. Kosovo je u poslednje dve godine značajno napredovalo u mnogim pokazateljima...Posebno je evidentno, nakon terorističkog napada Srbije na Kosovo, da je nedostatak regionalne saradnje posledica velikih razlika. Srbija radi na vojnim planovima za aneksiju naše teritorije. To pokazuje da naš severni sused nije zainteresovan za regionalnu saradnju i članstvo u EU“, rekao je Kurti.

Kurti očekuje da će pitanje bezbednosti Kosova i kazna za odgovorne za dešavanja u Banjskoj biti na dnevnom redu poslanika Evropskog parlamenta.

„Očekujemo kaznu za napadače, u ovom slučaju Srbiju, koja je vojno, finansijski, politički, zvanično podržala ono što se dogodilo u Banjskoj. Ali istovremeno i izručenje svih onih koji su pobegli sa mesta zločina“, rekao je Kurti.