Kurti: Srbiju osuditi zbog stava prema Rusiji, odavno upozoravamo na njih

Aljbin Kurti za govornicom
Izvor: Koha ditore

Premijer Aljbin Kurti kazao je da Kosovo solidariše sa Ukrajinom, jer u borbi Ukrajine "vidi sebe", i istakao da treba osuditi Srbiju zbog nereagovanja na napad Rusije. On ističe da odavno "upozoravaju na Srbiju" koja se nije pokajala za zločine, prenosi Ekonomija onlajn.

On je na plenarnoj sednici održanoj u Skupštini Kosova kazao da se pre nedelju dana dogodilo ono što je malo ko očekivao.

"Dvadeset tri godine nakon poslednjeg rata u Evropi koji se odigrao na Kosovu, slike iz Ukrajine liče na evropsku tragediju", kazao je Kurti.

Kurti je ocenio da se Ukrajina mora boriti i još jednom je osudio Rusiju zbog napada na Ukrajinu.

"Napad na Ukrajinu je napad na civilizovani svet, to je napad na sve nas. Ukrajinci nisu započeli ovaj rat, ali moraju da se bore jer ako prestanu, Ukrajine neće biti. Razlog zašto se solidarišemo sa njima je taj što u njihovoj borbi za slobodu vidimo sebe. Mi smo miroljubiv i slobodoljubiv narod. Oštro smo osudili rusku agresiju. Protagonista ovog strašnog rata nada se uskrsnuću mrtve imperije. To je proizvod duboko korumpiranog sistema“, rekao je on.

On je rekao da osuđuje Srbiju zbog toga što "ne reaguje"  i ne uvodi sankcije Rusiji.

"Svi jasno i odlučno moraju osuditi vojnu agresiju. U pitanju je celokupni odnos snaga izgrađen posle Drugog svetskog rata. Naša budućnost je u pitanju", rekao je on.

Kurti je rekao da Kosovo odavno upozorava na Srbiju, koja se, kako ističe, "nije pokajala za zločine".

„Ne trebaju nam nikakvi dokazi da bismo znali šta takvo ponašanje podrazumeva", poručio je Kurti navodeći da će ubrzati proces apliciranja za članstvo u EU.