Kurti: Srpska strana nije spremna za normalizaciju odnosa

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da se prošlonedeljni dijalog u Briselu zasnivao na dve teme - o konačnom sporazumu i aktuelnim pitanjima, i dodao da srpska strana nije spremna za normalizaciju odnosa, prenosi Telegrafi.

"Druga strana nije zainteresovana za punu normalizaciju odnosa, već za male korake", rekao je on.

On je rekao da je na sastanku rekao da konačni sporazum treba da se zasniva na šest tačaka, koje bi obuhvatile "bilateralne odnose dve zemlje", međunarodno priznanje i članstvo u međunarodnim organizacijama.

Takođe taj plan podrazumevao bi i rešavanje pitanja nestalih i suočavanje sa prošlošću, saradnju koja obuhvata slobodan protok ljudi, roba i usluga, odnos prema manjinama, ponovno razmatranje prethodno postignutih sporazuma, i razmatranje mehanizama za implementaciju sporazuma.

Kako je rekao, ta njegova ideja nije naišla na pozitivnu reakciju druge strane, prenosi Gazeta ekspres.

Kurti je pojasnio da kod pete tačke koja se odnosila na preispitivanje postignutih Sporazuma, nije mislio na ponovno pregovaranje o njima, već razmatranje koji od njih su potpuno implementirani, a koji bi tek trebalo da se sprovedu, kao i koji se problemi javljaju oko toga.

"Očekivali smo da će ova tačka dnevnog reda oduzeti većinu vremena, za šta smo pokazali da smo spremni da ostanemo u Briselu i nakon četvrtka", rekao je Kurti.

Dodao je da je u Briselu bio prisutan kao premijer Kosova, a ne kao policajac i carinik.

"Bio sam tamo kao premijer Republike Kosovo, nisam bio ni kao policajac, ni kao carinik, ni kao tužilac, ni kao sudija, ni kao šef kosovskog katastra. Jer prva tačka su bili elementi opšteg okvira sporazuma za punu normalizaciju odnosa", rekao je Kurti.