Kurti u Atini: Velika nada u Šolca i Bajdena, treba nam pomoć spolja

Kurti u Atini
Izvor: Albanian post

Kosovski premijer Aljbin Kurti kaže da polaže veliku nadu u vođstvo nemačkog kancelara Olafa Šolca i njegovu politiku prema Zapadnom Balkanu, istakavši da će Šolc u Berlinu i Džo Bajden u Vašingtonu dati novi život transatlantskim odnosima, prenosi Gazeta.

"Rešenje za Zapadni Balkan je naravno Evropska unija, a do tada nam je potreban Berlinski proces. Imam veliku nadu u kancelara Šolca i njegovo vođstvo. Sa predsednikom Bajdenom u Beloj kući i kancelarom Šolcom u Berlinu, možemo revitalizovati transatlantski most koji je važniji u 21. veku nego što je bio u 20.", izjavio je Kurti koji učestvuje u okruglom stolu u Atini. 

Kurti je naglasio da je za prihvatanje evropskih vrednosti regionu Zapadnog Balkana potrebna pomoć EU.

"Potrebna nam je pomoć spolja, ali moramo zauvek nositi evropske vrednosti, vršiti demokratske reforme kao prioritete ka demokratskoj stabilnosti", rekao je on.

On je dodao da jedna od šest zemalja Zapadnog Balkana nije se pridružila sankcijama Rusiji i da je u pitanju Srbija koja, kako kaže, održava jake ekonomske veze sa Rusijom.

Kada je u pitanju "ničim izazvana agresija Rusije u Ukrajini" kako kaže, tu ne bi trebalo da bude mesta za neutralnost u Evropi.

"Od prvog dana osuđujemo rusku agresiju u Ukrajini. Sa naše tačke gledišta, ono što vidimo je ruski fašizam. Solidarnost i humanost u Evropi nisu stvar izbora, to je naša dužnost", rekao je Kurti.