Kurti u Londonu: Dijaspora ključ za povećanje investicija – takse menja princip reciprociteta

Aljbin Kurti
Izvor: Klan Kosova

Dijaspora je ključna u povećanju investicija na Kosovu, a takse na srpsku robu treba zameniti principom reciprociteta, rekao je danas kosovski premijer Aljbin Kurti u Londonu na Investicionom samitu za Zapadni Balkan u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj.

Kurti je dodao da je na Kosovu prisutan treći talas entuzijazma.

"Prvi talas je zabeležen nakon oslobođenja 1999, drugi 2008. posle proglašenja nezavisnosti, a sada treći koji je posvećen razvoju“, objasnio je Kurti na Investicionom samitu, na kojem učestvuju premijeri šest ekonomija regiona.

Kurti je rekao da se Kosovo nalazi u srcu Balkana sa nepokolebljivim orpedeljenjem za evropskim integracijama i članstvom u NATO.

Naglasio da je Kosovo gladno investicija i željno za saradnjom sa svim zemljama u regionu.

Kako je rekao, železnica od juga Kosova do Severne Mitrovice je kičma železničke mreže i on želi da izgradi železničku vezu između Prizrena i Tetova u Severnoj Makedoniji.

Naveo je da je već imao sastanke sa pojedinim vladama u regionu, a da će saradnja sa Albanijom dati novu energiju i dinamiku u sprovođenju zajedničkih projekata.

Regionalnu saradnju Kurti vidi pre svega u okviru evropskih integracija, a što se investicija tiče naglašava da je kosovska dijaspora, koja je, kako je rekao, brojna, od ključne važnosti.

„Imamo ogromnu dijasporu naročito u Nemačkoj i Švajcarskoj, ali i u Velikoj Britaniji i verujemo da investicije dijaspore mogu da unaprede našu ekonomiju i omoguće povećanje direktnih stranih investicija“, rekao je Kurti.

Govoreći o taksama Kurti je rekao da želi da takse na srpsku robu zameni principom reciprociteta, ali nije precizirao šta to tačno znaci.

Dodao je da su takse od 100 odsto na robu uvedene kao "reakcija na kampanju Srbije za povlačenje priznanja kosovske nezavisnoti i kampanje da se spreči članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama".

"Mi želimo da zamenimo takse principom reciprociteta. To nije akt indignacije ili osveta, osećamo se diskriminisanim i želimo ravnopravnost", rekao je Kurti.

Naveo je i da "Kosovo želi dobre odnose sa Srbijom, kao dve susedne zemlje".

Dodao da veruje u dugoročni mir, stabilnost i bezbednost na Balkanu, a da nema boljeg recepta od Evrope posle Drugog svetskog rata.

Istakao je da je BDP zemalja na Zapadnom Balkanu, zajedno, manji od BDP pojedinih zapadnoevropskih zemalja i da su zato važne investicije u regionu.

"Na Kosovu su insitucije spremne, jer su se desile demokratske promene, opozicija je pobedila i to je ono što je bilo potrbeno za promene i razvoj", rekao je Kurti.