Kurti u Madridu: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema Kosovu

Aljbin Kurti u Madridu
Izvor: Koha ditore

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je Srbija autoritarna država sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu, prenosi Koha.

Kurti je sinoć u obraćanju 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u u Madridu ocenio da je „demokratska Srbija“ ono što nedostaje za mir na Zapadnom Balkanu.

"Nažalost, naš severni sused, sa kojim Kosovo deli najdužu granicu, i dalje je autoritarna država sa teritorijalnim aspiracijama prema nama i ima široke i bliske veze sa Kremljom", rekao je Kurti.

Kurti je dodao da Srbija kontinuirano preti borbenom gotovošću.

"Srbija nastavlja da održava 48 vojnih i žandarmerijskih baza na administrativnoj liniji sa Kosovom i kontinuirano pokušava da se podrije kosovsku državnost", rekao je Kurti.

On je rekao i da Srbija u poslednje vreme pokušava da "iskoristi svoj uticaj u severnom delu Kosova da podriva vladavinu prava".

“Verujem da je Srbija odgovor za jačanje demokratije“, rekao je Kurti.

On je predstavio Kosovo kao najdemokratskije u regionu.

Iako Kurti često ističe demokratičnost Kosova, sa tim njegovim stavovima se ne slažu brojni politički analitičari u Prištini, kao ni predstavnici opozicije. Prema njihovim ocenama Kurtijeva vladavina je netransparentna, posebno u vezi dijaloga sa Srbijom.

Takođe navode da je njegova vlada narušila odnose sa demokratksim zemljama Zapada, posebno sa tradicoonalnim saveznicima Kosova Sjedinjenim Američkim Državama, o čije se sugestije u vezi dijaloga sa Srbijom nekoliko puta oglušio. Poslednji put kada je odbio da odloži odluku o preregistraciji automobila sa regstarskim oznakama KM.

Bivši glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Skender Hiseni, iz Demokratskog saveza Kosova, nedavno je izjavio da se Kurti često poziva na vladavinu prava, ali i podsetio da stanje u stvarnosti i nije baš tako i upitao zašto Kurti ne sprovodi sudske odluke o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, ukoliko mu je stalo do vladavine prava i demokratije.