Kurti u Parizu o ZSO: Više nema ustupaka Srbiji, Kosovo nećemo deliti po etničkim linijama

Borelj i Kurti
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je na Mirovnom forumu u Parizu da Kosovo više neće nuditi ustupke Srbiji tako da ga deli po etničkoj liniji, prenosi Reporteri.

Kurti je rekao da je Kosovo u procesu normalizacije odnosa sa Srbijom spremno da "pruži ruku zemlji koja je izvršila genocid".

"Kosovo je počelo proces normalizacije odnosa sa Srbijom 2011. i 11 godina kasnije odnosi nisu mnogo bolji nego pre deceniju. I za to postoji razlog zato što je Srbija podbacila u svojoj demokratizaciji i traži više sukoba nego saradnje, čak i veličajući ratne zločince umesto da ih osuđuje. Bojim se da Srbija ovih dana nije ni demokratska ni nezavisna", rekao je Kurti.

On je dodao da je to režim koji vodi "pravoslavna crkva i kojim dominira Putinova Rusija".

"Kosovo traži susedske odnose sa Srbijom i spremni smo da pružimo ruku zemlji koja je počinila genocid nad nama, ako budu spremni da puste pesnicu.Ono što više ne nudimo su ustupci za podelu naše zemlje po etničkim linijama. Ali, ako Srbija nije spremna da nas prizna jer su tako rekli, pet drugih zemalja EU nemaju šta da čekaju", kazao je Kurti.

Prema njegomim rečima, MSP je saopštilo da Kosovo nije prekršilo zakon proglašenjem nezavisnosti.