Kurti u SAD: Bondstil da postane stalna američka baza na Kosovu

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Premijer Kosova Aljbin Kurti kazao je da je tokom zvanične posete Americi održao sastanke sa visokim zvaničnicima sa ciljem da se Kosovo i Sjedinjene Države što snažnije i više zalažu za zajedničke vrednosti i prioritete, prenosi Reporteri.

"Naš glavni cilj tokom svih ovih sastanaka bio je da se što snažnije zalažemo za zajedničke vrednosti i prioritete Republike Kosovo i Sjedinjenih Država. Dugoročna posvećenost bezbednosti i miru Republike Kosovo, ubrzanje procedura za članstvo u NATO i Evropskoj uniji, povećanje američkih investicija i povećana pažnja bezbednosti Kosova, bile su neke od ključnih tema. razgovarali smo u Vašingtonu", kazao je Kurti.

Kurti napominje da je imao plodne sastanke sa najvišim zvaničnicima Bajdenove administracije.

"Tokom našeg trodnevnog boravka u Vašingtonu, održali smo niz važnih sastanaka sa visokim zvaničnicima iz dva politička ogranka savezne vlade Sjedinjenih Američkih Država, izvršne i zakonodavne vlasti. Imali smo plodne sastanke sa visokim zvaničnicima Bajdenove administracije u oblastima nacionalne bezbednosti i međunarodnog razvoja", dodao je Kurti.

Kurti je rekao da je na svim zvaničnim sastancima isticao da je za bezbednost Kosova potrebna demilitarizacija pojasa oko administrativnog prelaza Kosova sa Srbijom, vraćanje vojnog kampa „Bondstil” kao stalne baze američke vojske i povećana podršku Kosovskim bezbednosnim snagama.