Kurti: U SAD smo razgovarali o dijalogu, Beograd da promeni stav

Aljbin Kurti
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti po povratku iz Sjedinjenih Američkih Država izjavio je da je u SAD razgovarao o dijalogu Kosova i Srbije i da je on istakao da stav Beograda treba da se promeni i da dijalog treba da se završi zajedničkim dogovorom koji će u centru imati međusobno priznanje, prenosi Kljan Kosova.

Kurti je dodao da je u Americi razgovarao o investicijama na Kosovu, bezbednosti, kao i o mogućnostima ulaganja.

„Tražili smo podršku za članstvo u Partnerstvu za mir, kao prvom koraku ka članstvu u NATO, za mogućnosti da apliciramo u Savetu Evrope. Razgovarali smo i o nameri Kosova da podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji“, rekao je Kurti.

Povodom kritika na račun dužine njegove posete SAD, Kurti je rekao da je na vreme upozorio na svoj dugi boravak u Americi.

„Rekao sam vam kada ste pitali kada ću ići u Ameriku, da ćete pitati kada se vraćate, i to se desilo“, rekao je Kurti novinarima.

Kurti je, kako prenosi Reporteri, prokomentarisao i kritike što ga tokom boravka u SAD u Beloj kući nije primio nijedan visoki zvaničnik. On je naveo da je bio u Beloj kući da se sastane sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država Džejkom Salivanom.

„Bio sam u Beloj kući i imao sastanak sa savetnikom za nacionalnu bezbednost koji je veoma obaveštena i pronicljiva osoba, tako da je sastanak sa njim bio od posebnog značaja“, rekao je Kurti.