Kurti: Unija energetskih tržišta Kosova i Albanije najbolji način za suočavanje sa izazovima

Unija energetskih tržišta Kosova i Albanije
Izvor: Telegrafi

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je ujedinjavanje energetskih tržišta Kosova i Albanije važno dostignuće i istorijski trenutak za energetski sektor, jer će to, prema njegovim rečima, imati ulogu u ekonomskom razvoju, kao i transparentnosti u energetskom sektoru, prenosi Telegrafi.

Danas je održana ceremonija u organizaciji Operatora prenosnog sistema i tržišta električne energije Kosova (KOSTT) u ime Albanske berze električne energije – ALPEX, a povodom ujedinjavanja energetskih tržišta Kosova i Albanije.

Kurti je tim povodom rekao da je produbljivanje saradnje Kosova i Albanije jedan od najboljih načina za suočavanje sa izazovima i poteškoćama u ovom sektoru.

„Inauguracija ALPEXIT-a označava istorijski trenutak za energetski sektor Kosova i našu posvećenost saradnji sa Albanijom. Saradnja koja igra ulogu u ekonomskom razvoju i transparentnosti u energetskom sektoru, kao i u transformaciji našeg energetskog sektora u skladu sa našom nacionalnom energetskom strategijom. Poslednjih godina energetska kriza je pokazala jednu stvar, energetski sektor kako u Evropi tako i širom sveta radikalno se promenio. Produbljivanje prekogranične saradnje jedan je od najuspešnijih načina suočavanja sa poteškoćama i izazovima nove realnosti u ovom sektoru”, rekao je Kurti.

„Zajedničko tržište pruža nove poslovne mogućnosti i više prekogranične trgovine. Integracija tržišta električne energije Kosova i Albanije nije samo strateški korak ka promovisanju povezanijeg i efikasnijeg energetskog ekosistema. To je takođe katalizator za uključivanje privatnog sektora. Kroz saradnju sa Albanijom i našim susedima imamo za cilj da otvorimo privredu pomažući preduzećima da postanu efikasniji i isplativiji, optimiziraju tehnološku integraciju, budu efikasniji svuda i stvorimo okruženje za privlačenje stranih i domaćih investicija“, rekao je Kurti.

Govorio je i o poslednjoj energetskoj krizi, za koju je rekao da nije prošla uzaludno, jer se, prema njegovim rečima, pouke i stečena iskustva pretvaraju u saradnju i nove mogućnosti.

Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli kaže da je to, bila i ostala trajna istorijska težnja Kosova da politiku u energetskom sektoru napravi na način da vidi i ceni ovu komplementarnost i da je razvija ravnomerno dalje.

„Komplementarnost elektroenergetskih sistema Albanije i Kosova zasnovanih na izvorima termalne vode je prvo čega se sećam da sam čuo o energetskom sektoru još od detinjstva. Ovo je, bila je i ostaje trajna istorijska težnja Kosova da se bavi politikom u energetskom sektoru na način da vidi i ceni ovu komplementarnost i da je dalje razvija. Sa ALPEX-om imamo platformu za trgovanje koja osigurava efikasnost, zdravu konkurenciju i transparentnost, u načinu na koji se trguje energijom, kako se formiraju tržišne cene, što je za sve nas toliko važno jer utiču na konačnu cenu koju porodice naša preduzeća plaćaju. Kosovo i Albanija zajedno će biti dio važnog energetskog i regionalnog bloka od ekonomskog, političkog i geopolitičkog značaja“, kaže Rizvanoli.

Da je ova unija važna, rekao je izvršni direktor KOSTT Evetar Zećiri, dodajući da se to ne bi ostvarilo bez vizije obe vlade i beskrajne podrške resornih ministarstava.

On je rekao da je ovaj sporazum epilog višedecenijskog reformskog procesa u energetskom sektoru.

„Ova godina je posebna, godina energetike, velikih investicija u energetskom sektoru jer će ALPEX takođe pokrenuti jednodnevno tržište u obe oblasti ponude, nudeći bolje uslove za proizvođače i trgovce čime će se povećati sigurnost snabdevanja, omogućavajući bržu integraciju i nudeći bolje cene za potrošače“, dodaje Zećiri.

Kurti je takođe rekao da zajedničko tržište stvara nove poslovne mogućnosti i da je spajanje tržišta električne energije Kosova i Albanije strateški korak za efikasniji energetski ekosistem.

Govoreći o značaju ovog događaja, Kurti je rekao da će se kroz ovu saradnju stvoriti povoljniji ambijent za privlačenje stranih investicija.