Kurti: Vlada nelegalna, nisam imao sastanke o novom predsedniku, izbori što pre

kurti hoti
Izvor: m.kosovahaber.net

Predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti rekao je da nije bilo sastanaka u vezi sa pitanjem predsedničkih izbora, prenosi Koha.

Kurti je, na konferenciji za štampu, rekao da Kosovo i sada ima nekoga ko obavlja funkciju predsednika, navodeći da je potrebno jedinstvo, koje nije moguće dok je na vlasti "nelegalna vlada“.

"Ne može biti jedinstva bez legitimiteta. Novi predsednik mora predstavljati jedinstvo naroda. To se ne može postići u uslovima kada imamo nelegitimnu vladu. Nisam imao sastanke po pitanju izbora predsednika. Postoji vršilac dužnosti predsednika, ta fotelja nije upražnjena šest meseci teoretski prema našem ustavu. Posle novih izbora možemo dobiti novog predsednika, a stara vlada nema ni legitimitet ni autoritet ni kredibilitet za nove inicijative“, rekao je on.

Kurti je ponovio da bi novi izbori trebalo da budu održani što je pre moguće, ali je dodao da to ne zavisi od poslanika Samoopredeljenja.

"Smatramo da izbore treba održati što pre, jer svaki izgubljeni dan je dan osvojen za korumpirane i jedan dan manje za građane. Znate da ovo ne zavisi samo od Samoopredeljenja, koje ima poslaničku grupu od 31 poslanika, što je nedovoljno da izglasaju nove izbore svrgavanjem ove vlade“, rekao je Kurti.