Kurti: Vlada zbog dobrog rada uživa poverenje 56 odsto građana

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je večeras da je Kosovo dokaz da ekonomski razvoj i demokratski napredak mogu da idu ruku pod ruku, navodeći da njegova vlada, koja je na izborima 2021. osvojila 50,2 odsto glasova, posle dve i po godine mandata, uživa poverenje 56 odsto građana, što je najbolji rezultat u poređenju sa svim vladama Zapadnog Balkana.

"Izveštaj EU za 2022. godinu bio je najbolji koji je Kosovo imalo do sada. Nije bilo oblasti bez značajnog napretka i nije bilo oblasti sa evidentnom regresijom. Transparensi internešnal nas je, u indeksu percepcije korupcije, rangirao 20 mesta više. Ove godine smo na najvišoj poziciji koju smo ikada imali. Reporteri bez granica su nas rangirali za 22 mesta više po indeksu slobode medija. U prvoj godini vlasti imali smo rekordan napredak, popeli smo se za 17 mesta, dok smo u drugoj godini dostigli najviši rang ikada. Dvostruko poboljšanje", naveo je Kurti na Fejsbuku.

Što se tiče političkih prava i građanskih sloboda, dodaje, ovogodišnji izveštaj Fridom Hausa rangirao je Kosovo na prvo mesto na Zapadnom Balkanu, drugo u Evropi i treće u svetu.

Kada je reč o napretku u oblasti vladavine prava, ističe Kurti, Kosovo je rangirano na drugom mestu u svetu, po izveštaju Svetskog projekta pravde, koji drugu godinu za redom stavlja Kosovo na prvo mesto na Zapadnom Balkanu.

"Prvi smo na Zapadnom Balkanu za izbornu demokratiju prema oceni Instituta V-Dem. Isto tako, prema izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda iz 2022. o povećanju naplate prihoda, čak i bez promene fiskalne politike. Prema oceni Svetske banke, Kosovo, pored najvećeg paketa podrške (u procentima BDP-a) u regionu za građane koji se suočavaju sa inflacijom i energetskom krizom, očekuje se da će imati najveći realni ekonomski rast u regionu za naredne tri godine. Slične projekcije ima i Evropska banka za razvoj i obnovu, koja kaže da se za ovu i narednu godinu očekuje najveći privredni rast na Zapadnom Balkanu. I još jedan izveštaj Svetske banke, onaj o Indeksu zrelosti tehnologije, on je podigao Kosovo iz grupe C u grupu B zbog fokusiranja na digitalno upravljanje", navodi Kurti.

Prema njegovim rečima posle dve i po godine, vlada od 50,2 odsto glasova na izborima 14. februara 2021, sada uživa poverenje 56 odsto građana, što je najbolji rezultat u poređenju sa svim vladama Zapadnog Balkana.