Kurti: Vučić i dalje razmišlja o tome kako da Srbija vrati Kosovo

Aljbin Kurti
Izvor: VOA

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje Kosovo smatra teritorijom koju Srbija jednoga dana mora da vrati, prenosi Zeri.

Kurti je ovo izjavio za francuski Mond, ističući i da Srbija "treba da se suoči sa prošlošću i postane demokratičnija".

Francuski Mond u uvodu napominje da se kosovski premijer Aljbin Kurti 15. juna prvi put sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga u Briselu kojim posreduje EU.

List takođe navodi da je Kurti bivši aktivista političkog krila OVK, koji je tokom rata na Kosovu dve godine proveo u zatvoru u Srbiji i da je kasnije osnovao Pokret Samoopredeljenje sa revolucionarnom agendom i postao odlučni protivnik „uzastopnih vlada komandanata OVK“.

Kako se ističe, Kurti je sada socijaldemokrata izabran na osnovu platforme za borbu protiv nezaposlenosti, korupcije i organizovanog kriminala. Njegov diplomatski prioritet je da obezbedi priznanje od Srbije, što je Beograd stalno odbijao od sukoba.

Na pitanje Monda, kakve utiske ima posle prvog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, Kurti je odgovorio:

„Nije bilo lako, ali je bilo konstruktivno. Insistirao sam na tome da se više ništa ne sakriva ispod tepiha, tako da se pitanjem uzajamnog priznavanja Kosova i Srbije treba iskreno pozabaviti. Svima nam je potrebno uzajamno priznanje, a Vučić je odgovorio da nikada neće priznati Kosovo. Odbacivanje stvarnosti sa jedne i istine s druge strane dolazi iz iste logike. Srbija se mora distancirati od dana Slobodana Miloševića, koji je započeo aparthejdom, a završio genocidom na Kosovu. Srpski lideri moraju biti odvojeni od Miloševićevog nasleđa“.

On je istakao da Vučić i dalje Kosovo smatra teritorijom koju Srbija jednoga dana mora da vrati, ne uzimajući u obzir svoj narod i građane.

„Nezavisnost Kosova stara je 13 godina, ne možemo voditi diskusije kao pre 2008. godine. Od odluke Međunarodnog suda pravde 2010. godine kojom je potvrđena činjenica da proglašenje nezavisnosti Kosova nije prekršilo međunarodno pravo, ova rasprava je zatvorena. Neću razgovarati o statusu Kosova, to je rešeno pitanje. Jedino pitanje danas je odnos Kosova i Srbije. Vučić ovo mora da razume. Srbija treba da se suoči sa prošlošću i postane demokratičnija“, rekao je Kurti.

Грешни поп Милорад
25. Jun 2021.
Само полако, врло брзо ћете схватити колико грешите.
M. J
25. Jun 2021.
Šiptari uvek tvrde da je Kosovo njihovo al samo mogu da sanjaju dobro znaju da su ga je Amerika nasilno otela od nas a da naš predsednik ga nikada neće priznati a još pet zemalja Evrope ga nisu priznali prema tome Kosovo je još uvek srpsko sve dok postoji rezolucija 1244 i tačka
Патриота
25. Jun 2021.
Чуј њих активиста ОВК-а. Он је један класичан ОВК-а терориста.
zabeli ks
25. Jun 2021.
Не брини ми се не журимо. Стварамо војску, од Косово Сталинград Балкана. Прошла су та времена када су срби нама кројили судбину.
Miki
25. Jun 2021.
Kurti ko da je otkrio Ameriku ne presednik Vučić već ceo narod isto misli i povratite Kosovo pre ili posle .Pominje 10 god samostalnosti a zaboravlja vekove nastanka i suverenost države Srbije na Kosovu i Metohiji.Sad su važnije 10 god nego 21 vek .
Lii
25. Jun 2021.
Bravo Albin Kurti
Nare
25. Jun 2021.
Najbolje da ne razmislja
Fid
25. Jun 2021.
Mozda ne brzo, ali vraticemo ga sigurno !
Car Dusan
26. Jun 2021.
A kada odu ameri , sta cemo tad? Albanci su stvorili takvu situaciju da na ovoj planeti nema mesta za oba naroda.. a nemaju samo srbi problemi sa vama... ne bih voleo da sam na njihvom mestu.