Kurti: Za dva dana najvažnije glasanje u procesu pristupanja Kosova Savetu Evrope

Aljbin Kurti Samoopredeljenje
Izvor: Kosovo Online

Kosovski premijer i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti izjavio je danas, da će je dva dana, 16. aprila, najvažnije glasanje u procesu pristupanja Kosova Savetu Evrope, kada očekuje da Parlamentarna skupština preporuči punopravno članstvo Prištine bez dodatnih preduslova i fusnota.

Kurti je, na sednici Generalnog saveta tog Pokreta, istakao da je Kosovo danas u mnogo povoljnijoj situaciji i da izveštaj Dore Bakojani preporučuje punopravno članstvo bez dodatnih uslova.

"Izveštaj i mišljenje Dore Bakojani prepoznaje ispunjenje svih preduslova i jasno pokazuje da se ostale obaveze Kosova moraju ispuniti nakon članstva. Imaćemo 16. aprila najvažnije glasanje u procesu pristupanja Savetu Evrope. Očekuje se da će Parlamentarna skupština odobriti mišljenje Bakojani, koja preporučuje punopravno članstvo Kosova bez ikakvih dodatnih preduslova i bez fusnota", rekao je Kurti.

On je pozvao dijasporu da učestvuje na izborima za evropski parlament 9. juna.

Dodao je da je taj datum važan za Evropsku uniju, pa i za celu Evropu, jer, prema njegovim rečima, od prvih izbora za Evropski parlament 1979. godine, Evropa nikada nije bila ugroženija nego danas.

"Evropska unija se, takođe, suočava sa velikim izborima i odlukama. Suočava se sa vojnom agresijom i fašizmom ruske diktature, što, kao što je poznato, ima svoje saveznike u Evropi. Njihovi prijatelji su nepravedno potcenjeni. Pozivam dijasporu da ostvare svoje pravo da glasaju za socijaldemokrate i levicu koji se protive ekstremizmu u Evropi", rekao je Kurti.

Spomenuo je i bivšeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, navodeći da posle 30 nedelja od događaja u Banjskoj, protiv njega još uvek nema optužnice.

"Ulazimo u 30. nedelju od kako glavni zločinac Milan Radoičić, sankcionisan od SAD i Ujedinjenog Kraljevstva, još nema optužnice protiv njega, za teroristički napad u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku, za koji je priznao učešće. Čak i treća nedelja bez optužnice bila bi problematična, a kamo li 30 nedelja", rekao je Kurti.