Kurti: Za nas Evropa znači mir, razvoj i napredak

Aljbin Kurti na konferenciji PES u Rimu
Izvor: Facebook/Albin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je na konferenciji Pokreta evropskih socijalista (PES) u Rimu da je Prištini stalo do Evropske unije jer za Kosovo Evropa znači mir, razvoj i napredak.

"Rim nas podseća da nijedan san ne može da raste bez ambicioznih ljudi i nijedna ambicija ne može da opstane bez hrabrosti. Zato nam je stalo do Evropske unije. Za nas Evropa znači mir, razvoj i napredak", napisao je Kurti na Fejsbuku.

Dodaje da je ovim rečima danas u Rimu zvanično otvorena kampanja Evropske partije socijalista i demokrata (PES) za evropske izbore koji će se održati 9. juna u 27 zemalja Evropske unije.

"Ova izborna kampanja se održava pod motom "Evropa koju volimo: socijalna, demokratska i stabilna“. Ovi evropski izbori nisu važni samo za evropske socijaldemokrate. Evropska demokratija i naše zajedničke vrednosti zavise od ishoda ovih izbora: socijalna pravda i vladavina prava, pristojni uslovi rada i borba protiv siromaštva, ljudska prava i rodna ravnopravnost, borba protiv autoritarnih režima i zaštita životne sredine, solidarnost i panevropski mir. U osnovi ovih zajedničkih vrednosti leži premisa: poštovanje građana širom Evrope. Dakle, ponovo citirajući predsednika PES Stefana Lofvena: "Ovo su najvažniji izbori od 1979. godine“, istakao je Kurti.

Dodao je da je na skupu izabran i predstavnik PES-a na evropskim izborima Nikolas Šmit.