Kurti: Zadržavanjem kosovskih civila na granici Srbija grubo krši ljudska prava

Aljbin Kurti RSE
Izvor: PrintScreen RSE

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da Srbija krši ljudska prava time što je zadržala, kako je rekao, 300 kosovskih civila na granici. 

"Dan nakon glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope za članstvo Kosova u tu organizaciju, Srbija uzvraća to na kosovskim civilima. Od jutros je više od 300 naših građana uključujući decu samovoljno zadržano na granici, lišeni su hrane i lekova. Grubo kršenje ljudskih prava!", naveo je Kurti na društvenoj mreži "X"

Reagovao je i zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač u dijalogu Beograda i Prištine Besnik Bisljimi, koji je izjavio da je "sjajna vest povodom napretka Kosova ka Savetu Evrope rezultirala govorom mržnje sprskih političara i direktnim akcijama protiv građana Kosova".

"Napredak Kosova, ekonomski razvoj i čista demokratija, kulminirali su jučerašnjim napretkom ka članstvu u Savet Evrope. Ova sjajna vest je, nažalost, izazvala govor mržnje srpskih političara, ali i direktne akcije protiv naših građana. Stotine njih, među kojima su žene i deca, već više od 13 sati drže se kao taoci na srpskoj strani, na granici sa Hrvatskom. Naši građani se saslušavaju, oduzeta su im lična dokumenta, a ostali su bez hrane i lekova", poručio je Bisljimi na društvenoj mreži "X".

Dodao je da je o situaciji obavestio i Miroslava Lajčaka.

MUP Srbije demantovao je ove navode, ističući da je u toku pojačana kontrola svih putnika na graničnim prelazima i da se vrše bezbednosne provere.