Kurti: Zahvalan Nemačkoj na ogromnoj pomoći koju je pružila Kosovu 

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Kosovski premijer Aljbin Kurti čestitao je nemačkom kancelaru Olafu Šolcu Dan nemačkog jedinstva i zahvalio Nemačkoj na, kako je naveo, ogromnoj pomoći koju je ta zemlja pružila Kosovu. 

"Prijateljski nemački narod danas slavi 32. godišnjicu ujedinjenja Nemačke. Vreme je za razmišljanje o ovom značajnom istorijskom događaju, ali i vreme da se ceni posebno prijateljstvo između naša dva naroda koje nije zasnovano samo na strateškim, političkim ili ekonomskim interesima, već je povezano i sa istom koncepcijom osnovnih ljudskih prava i demokratskih, liberalnih i društvenih vrednosti", naveo je Kurti na Fejsbuku.

Kurti kaže da je jaka veza Kosova i Nemačke rezultat i kosovske dijapore koja radi i živi u Nemačkoj, a koja istovremeno doprinosi razvoju Kosova. 

Kosovski premijer je naveo da je Kosovo zahvalno Nemačkoj na višestrukoj pomoći, na modelu koji je postavila i koji podstiče razvoj zasnovan na radu, znanju i poštenju koji, dodaje, i Kosovo sledi, kao i na modelu ujedinjenja koji je primenjen pre tri decenije, donoseći razvoj, demokratizaciju i mir.

Kurti kaže da je Kosovo zajedno sa Nemačkom osudilo rusku agresiju na Ukrajinu, izražavajući podršku ukrajinskom narodu i njegovom, kako navodi, oslobodilačkom nastojanju. 

Kosovski premijer je naveo da Kosovo i nemačka nastavljaju saradnju kako bi što bolje prevazišli krizu koju je rat doneo, poput one sa energijom i visokom inflacijom. 

"Nastavljamo da sarađujemo kako bismo što bolje izašli iz ove teške situacije koja je zahvatila Evropu i svet. Oni koji su pre 30 godina bili protiv ujedinjenja Nemačke, a koji sada vode zločinački rat protiv Ukrajine, kao tada, a i sada tri decenije kasnije, opet će izgubiti. Želimo srećan Dan ujedinjenja kancelaru Olafu Šolcu, Saveznoj vladi Nemačke i celom prijateljskom nemačkom narodu!", zaključio je Kurti.