Kurti zahvalio Luksemburgu na doprinosu razvoja Kosova

Franc Fajo i Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Premijer Kosova Aljbin Kurti primio je danas ministra za razvojnu saradnju, humanitarna pitanja i ekonomije Luksemburga Franca Fajota i zahvalio na kontinuitranoj pomoći i podršci koju Luksemburg pruža Kosovu, prenosi Reporteri. 

Kurti je gostu iz Luksemburga zahvalio na doprinosu razvoju Kosova i istakao mogućnosti daljeg povećanja saradnje. 

"Ministar Fajot je čestitao premijeru Kurtiju na postignućima u prvoj godini mandata, na institucionalnoj stabilnosti i napretku u mnogim oblastima. Ističući da je ovaj napredak ohrabrujući, on je rekao da je Luksemburg kao zemlja prijatelj i stari partner zainteresovana za dalje korake ka saradnji u oblastima od zajedničkog interesa", saopšteno je iz kosovske vlade.

Fajot je iskazao interesovanje za jačanje prijateljstva i prelazak na redovno partnerstvo Kosova i Luksemburga. 

Kurti je, kako se navodi, govorio o napretku za godinu dana vladavine, prioritetima vlade kao i potencijalu saradnje u oblasti obrazovanja, digitalizacije i zelene transformacije.

Govoreći o energetskoj tranziciji i razvoju novih energetskih kapaciteta koji obezbeđuju sigurnost snabdevanja, Kurti je istakao kapacitete za obnovljivu energiju, sa posebnim osvrtom na solarnu i energiju vetra. 

Kurti je u tom smislu izdvojio vetropark "Selac Vindpark", kao i projekat "Solar4Kosovo" koji će biti jedna od najvećih solarnih elektrana u Evropi, površine 69.000 metara kvadratnih. 

"Cilj nam je da kroz digitalizaciju povećamo transparentnost, odgovornost i efikasnost upravljanja i da istovremeno unapredimo usluge građanima i privredi", dodao je Kurti.