Kurti: Značilo bi nam lobiranje Saudijske Arabije za priznanja Kosova

Kurti sa ministrom za verska pitanja Saudijske Arabije
Izvor: Telegrafi

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u razgovoru sa ministrom za verska pitanja Saudijske Arabije Abdulatifom Al Šeikom rekao da bi pozdravio lobiranje Saudijske Arabije, kao uticajne države, za priznanje Kosova od nekih većinski muslimanskih zemalja i zahvalio je na pomoći te zemlje Kosovu, prenosi Telegrafi.

Kurti je zahvalio Saudijskoj Arabiji na podršci tokom glasanja u međunarodnim organizacijama u kojima Kosovo teži da bude član.

Kosovski premijer je izrazio spremnost za nastavak dobrih odnosa Kosova i Saudijske Arabije i naglasio potrebu za ulaganjima, a kao oblasti u kojima bi Saudijska Arabija mogla da investira, naveo je bankarstvo i finansije, zdravstvo, turizam i trgovinu. 

Kako je saopšteno, Kurti je sagovoriku preneo da su institucionalna stabilnost, dobro upravljanje pandemijom kovid-19 i ekonomski rast povećali poverenje u institucije i optimizam za budućnost. 

Ministar Abdulatif Al Šeik je rekao da Kosovo i njegovi građani uživaju veliku podršku i simpatije saudijske države i naroda. 

“Podrška i saradnja neće izostati ni u budućnosti”, rekao je ministar Al Šeik.

Zahvalio je Kurtiju na gostoprimstvu i izrazio zadovoljstvo zbog političke stabilnosti, dostignuća i mira i prosperiteta koje je primetio na Kosovu. Govoreći o verskom ekstremizmu, ministar za verska pitanja Saudijske Arabije rekao je da je zloupotreba vere za političke i klasne ratove od terorističkih grupa nanela mnogo patnje njegovoj zemlji i mnogim zemljama u svetu. 

Istakao je neophodnost iskorenjivanja verskog ekstremizma i promovisanja umerenog islama koji je u suštini harmonija i razumevanje među ljudima. 

Kako se navodi u saooštenju posle sastanka, kome je prisustvovao i poglavar Islamske zajednice Kosova, muftija Naim Ternava, saudijski ministar je izrazio zadovoljstvo što na Kosovu vladaju mir i verska tolerancija.