Kurtijeva vlada nema plan za Trepču – Jug, iako su je u kampanji nazivali “javnim blagom”

Trepča Jug
Izvor: Indeksonline

Iako su pre dolaska na vlasti poručivali da je Trepča – Jug “javno blago”, čelnici kosovske vlade očigledno nemaju konkretan plan kako da pomognu ovom preduzeću koje se već duže vreme suočava sa velikim finansijskim problemima, prenosi Gazeta ekspres.

U programu koji je predstavila vlada, pitanje Trepče se pominje na dva mesta i to da će se formirati Suvereni fond “koji će preuzeti vlasništvo nad strateškim sredstvima Kosova, da bi ih valorizovao, kako bi omogućio strane investicije i pristup stranim tržištima kapitala”.

“Takođe, Suvereni fond će imati isključivu odgovornost za ulaganja u povećanje vrednosti Trepče, KEK-a, Telekoma i Pošte. Kao rezultat, ugasićemo Kosovsku agenciju za privatizaciju tako što ćemo je prebaciti u agenciju u Vladi”, navodi su u planu rada kosovske vlade.

Druga namera vlasti na Kosovu je da rade na poboljšanju performansi rudarskog sektora.

“Bićemo posvećeni optimalnoj upotrebi mineralnih resursa. Unapredićemo zakonski okvir i analizirati situaciju Trepče i drugih rudnika na Kosovu, kako bismo povećali njihove performanse i identifikovali potencijal za povećanje proizvodnih kapaciteta. Podržaćemo sve intervencije u ovom sektoru u razumnim ekonomskim, tehnološkim, socijalnim i ekološkim alternativama”, poručuju iz kosovske vlade.

Ipak, ovakav plan je, po mišljenju opozicije, neadekvatan.

Bivši direktor Trepče - Jug, istovremeno predsedavajući komisije za ekonomiju, Ferat Šalja ocenjuje da vlada nema rešenje za ovo preduzeće.

Prema njegovim rečima, kosovska vlada bi Trepču trebalo da tretira kao glavni prioritet, jer je to sada veliki znak pitanja za efikasan ekonomski nastavak ovog preduzeća.