Kusari-Ljilja: Građani na severu plaćaće struju poštujući zakone Kosova

Kusari Ljilja
Izvor: Reporteri

Šefica Poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja izjavila je da će sada građani koji žive u opštinama na severu Kosova plaćati utrošenu struju, poštujući zakone Kosova i potpisani sporazum, prenosi Gazeta ekspres.

Ona je rekla da veruje i da postoje i drugi mehanizmi za sprovođenje sporazuma, kao i da je tokom sedam godina došlo do značajnog gubitka u energetskom sistemu.

"Rokovi i obaveze svake strane su precizni i jasno precizirani i želim da verujem da ćemo posle mesec dana, a zatim posle 45 dana, kako je predviđeno sporazumom, imati rezultate njegove implementacije. Četiri opštine na severu su deo Republike Kosovo, nema drugog rešenja, pa čak i ako Srbi koji tamo žive moraju da žive u funkcionalnoj državi, oni moraju odmah da postanu deo sprovođenja ovog sporazuma", rekla je Kusari-Ljija.

Izjave srpskih zvaničnika da isti sporazum otvara put formiranja Zajednice srpskih opština Kusari-Ljilja vidi kao manipulaciju.

"Ne treba da nasedamo na stalne manipulacije Srbije, uključujući i raniju izjavu Vučića, a sada i Petkovića, jer je ovaj sporazum, odnosno njegova primena, povratak u normalu na severu posle 23 godine neplaćanja", rekla je Kusari-Ljilja.

Poslanik Ferat Šalja iz Demokratske partije Kosova rekao je da ovi sporazumi treba da se primenjuju, a ne da ostanu na papiru. On je optužio pokret Samoopredeljenje da se tokom svog vremena u opoziciji protivio svim sporazumima sa Srbijom.

"Danas imamo novu vladajuću manifestaciju velikog zastoja u pogledu implementacije međunarodnih sporazuma, danas imamo pravi odraz nesposobnosti vlade da razume procese nacionalnog razvoja započete ranije, u ovom sporazumu, i svih ovih proteklih godina. Upravo je ova vlast vređala, ocrnjivala dogovore i linčovala aktere u najvećoj mogućoj meri u smislu, i ljudskom i političkom, i nacionalnom, a danas sprovodi sve zareze. Sve je definisano, i od 2013. godine, potrebna je primena zakona i državnih akcija u tom delu", rekao je Šalja.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj smatra da ovaj sporazum neće biti sproveden po smernicama, jer ih Srbija nikada nije poštovala.

"Skeptičan sam da će oni biti sprovedeni prema smernicama koje su sačinili i potpisali, ovo kažem jer znamo iz Elektrosevera, iako je postojao dogovor da se on prijavi u pogledu distribucije električne energije, on je aplicirao i za naplatu poreza ili cene energenata, račune čak i za distribuciju pa je prekršila dogovor samo da bi dobila na vremenu. Dugi niz godina građani severa Kosova ne plaćaju, tako da u završnoj reči ne sme da nas prevari Vlada Srbija zato što nikada nije bila ozbiljna i nije se pridržavala dogovora niti sprovođenja ovih sporazuma. Imamo 33 sporazuma, ali do sada nijedan od njih nije sproveden", izjavio je Ljekaj.