Kusari Ljilja: Hoti, zašto ste promenili svoj stav o "mini Šengenu"?

hoti skupš
Izvor: Koha ditore

Poslanica Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja, na današnjem zasedanju Skupštine zatražila je od premijera Avdulaha Hotija da pojasni zašto je i kako promenio svoj stav o mini Šengenu, s obzirom na to da je pre stupanja na dužnost premijera bio jedan od zagovornika protiv te inicijative, prenosi Koha.

“Premijer Hoti je u Vašingtonu, između ostalog potpisao da će se Kosovo pridruži inicijativi Srbije, Severne Makedonije i Albanije za osnivanje mini Šengena, suprotno svim argumentima koje je iznosio od 2016. godine. Rekli ste da je to američki mini Šengen. O kom mini Šengenu ste razgovarali, koja su pravila i principi granica sa balkanskim mini Šengenom, kako će se regulisati kretanje robe? Zanima me kako vidite njegovu primenu uprkos svim argumentima koje ste dali protiv ovog procesa “, upitala je Hotija Kusari Ljilja.

U odgovoru poslanici Samoopredeljenja, Hoti je naglasio da se Kosovo u Vašingtonu obavezalo da će učestvovati u izradi ove inicijative, ali da će biti ravnopravna stranka sa svim ostalim učesnicama mini Šengena.

“Imali smo mnogo debata po ovom pitanju...Za mini Šengen ne postoji sporazum čak ni između te tri zemlje koje su pokrenule ovo pitanje. Tek ćemo razgovarati o pokretanju ove inicijative. Ono što mogu da garantujem je da će Kosovo učestvovati u ovoj inicijativi samo kao ravnopravna stranka“, rekao je Hoti koji je dodao da ne menja svoje stavove, za razliku od Kusari Ljilje koja svaki put kada promeni mesto (u skupštinskoj sali), promeni i svoj stav.