Kusari Ljilja: Hotijeva obećanja za dijalog prazna retorika

Kusari Ljilja
Izvor: Koha ditore

Poslanica Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja nazvala je večeras praznim obećanjima izjave kosovskog premijera Avdulaha Hotija u vezi dijaloga sa Srbijom, prenosi Koha.

Kusari Ljilja je u emisiji "Desku" istakla da je Kosovo na sastanku u Vašingtonu 4. septembra predstavljala delegacija predvođena premijerom koji ne oseća odgovornost za ono što ide uz njegovu funkciju, da bude legitiman i da ima podršku naroda, koju nema.

"Njegova retorika je prazna retorika. Stalno govori da obavesti poslanike o dijalogu. Što su meni potrebne njegove informacije, kada se na poslednjoj informativnoj sednici izjasnio protiv svega što je potpisao. Kakvu težinu i vrednost  ima da podnese izveštaj i kaže da neće prihvatiti da razgovara o suverenitetu, imovini Kosova i da je Ustav za njega osnova, kada je sam prekršio Ustav", poručila je Kusari Ljilja.

Prema njenjim rečima, Hoti je potpisao dokument koji se ne odnosi na ustavni naziv "Republika Kosovo".

"Bilo je to u zemlji u kojoj dve države nisu bile jednako zastupljene, jer nije bilo ni zastava niti je dokument potpisan zajednički. U stvari, nije mogao da se odupre uklanjanju tačke 10, koja je zahtevala uzajamno priznanje. Bili smo slabo zastupljeni, jer on nema onu političku podršku koju bi trebalo da ima i institucionalnu odgovornost kakvu bi trebalo da ima", ocenila je Kusari Ljilja.

Ljiila o ZSO: Vidimo da neprestano prevladava ono što Srbija izjavljuje, a ne Kosovo

Kusari Ljilja komentarisala je današnje izjave lidera Kosova i Srbije o sutrašnjem sastanku u Briselu, kada je Kosovska strana je izjavila da neće razgovarati o ZSO, dok je srpska izjavila da će razgovarati samo o ovoj temi.

Po njenim rečima taj diskurs može dodatno naštetiti državnosti Kosova.

"Srpska strana izjavljuje da će razgovarati samo o Zajednici. Gledajući formu informacija koje dolaze sa Kosova i iz Srbije, vidimo da neprestano prevladava ono što Srbija izjavljuje, a ne Kosovo. Do sada smo videli Hotijeve izjave koje je izneo pre odlaska u Vašington da se neće pregovarati o Gazivodama i Mini-Šengenu, nazvavši izjave opozicije hipotezama. Ako sada kaže da se neće razgovarati o Zajednici opština pre nego što Srbija obeća priznanje Kosova, to je beskorisno, jer Srbija ne obećava priznanje. Zapravo, Srbija intenzivno radi tako da se ne dogodi priznanje, već da se ošteti državnost Kosova u formatu koji je do sada funkcionisao. Imamo opasno klizanje  u neke teme i bojim se da će dopuštanje nastavka ovog diskursa biti još više na štetu kosovske državnosti", rekla je Kusari Ljilja.

Takođe je dodala da je iznenađena izjavom predsednika Hašima Tačija, koji je upozorio da će se u Briselu razgovarati o zajednici i pozvao Skupštinu da zaustavi Hotija.

"Još jedan element iznenađenja bio je pristup predsednika Kosova, koji je upozorio na temu Zajednice u Briselu i pozvao Skupštinu da zaustavi premijera Hotija. Nije da su rezolucije Skupštine imale direktan uticaj. Da vidimo kako se DPK ponaša. To vidim ili kao njegovu taktiku, da promeni kurs ili da prebaci težinu odlučivanja na svoj kabinet. Iznenađena sam da nije došlo do koordinacije, uprskos tome što je Tači tvrdio da sarađuje sa Hotijem. A sada su neslaganja došla ove tačke što nam ukazuje da među njima nije bilo dogovora ni onda kada su izjavljivali da ima. I ovo je javni pritisak koji predsednik vrši na premijera da ispuni preuzete i neispunjene obaveze. Ponavljam, ovo će možda ostati na nivou spekulacija, jer nemam informacije zašto je došla ova izjava", rekla je Kusari Ljilja.

Kusari Ljilja: "Mini-Šengen" otkrio nesposobnost kosovske strane u dijalogu

Kusari Ljilja je ocenila večeras da je "mini-Šengen" otkrio nesposobnost kosovske strane u dijalogu.

"Mini-Šengen najbolje opisuje nesposobnost Kosova u ovom pregovaračkom procesu. U stvari, pokazao je nedostatak koji je Kosovo imalo u procesu kao takvom od trenutka kada je započeto bavljenje time, posebno u poslednje dve godine kada uopšte nismo imali nikakvu transparentnost, jer nije da se 'mini-Šengen' prvi put pominje", navela je Kusari Ljilja.

Dodala je takođe da postoje nedostaci u sadržaju, jer ni u jednoj tački nije bilo govora o vlasništvu nad temama koje su tretirane, kao i u formatu pregovora, odnosno ko predstavlja Kosovo i kako se donose odluke.

Poslanica Samoopredeljenja je podsetila i na debatu u Skupštini Kosova u kojoj su poslanici odlučno govorili protiv "mini-Šengena".

"Čak i u debati koju sam vodila sa Hotijem i Seljimijem, ne samo da su se protivili, već su to nazivali mojim hipotezama. Moju diskusiju nazivali su neznanjem, odnosno da ne razlikujem šta je Šenžen i 'mini-Šengen'. Tamo su se direktno obavezali i sa prezirom gledali na pominjanje 'mini-Šengena'. Nisu dali odgovor ni za Gazivode, ni za imovinu Trepče", poručila je Kusari Ljilja.

Prema njenim rečima, "mini-Šengen" je  pokrenut pre pet godina u Srbiji.

"Možda je Raminim posetama bio aktuelizovan prošle godine kada je taksa još bila na snazi. I kao način da se izbegnu kašnjenja u trgovinskim kretanjima između Kosova, Srbije i Bosne, uvedena je ideja o stvaranju ove zone. Sada imamo format gde se kreira slobodno kretanje", navela je Kusari Ljilja.

Takođe je poručila da je Kosovo na regionalnom nivou zastupljeno u CEFTA sporazumu.