Kusari-Ljilja: Pismo Dori Bakojani je formalnost

Mimoza Kusari Ljilja
Izvor: Ekonomija onlajn

Predsednica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja potvrdila je da su zvaničnici Kosova predsednica Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Aljbin Kurti uputili pismo izvestiocu za Kosovo u Savetu Evrope Dori Bakojani, prenosi Indeks onlajn.

Kusari-Ljilja je rekla da je to "standardno pismo" bez kojeg se neće glasati o izveštaju o članstvu Kosova u SE, koji se očekuje 27. marta.

"Standardna procedura je da se pismom šefovi država koji pretenduju na članstvo moraju obavezati da se pridržavaju izveštaja kojim se predlaže članstvo nove države. Pismo nije ništa drugo do formalnost koja se mora poštovati, dok delovi izveštaja na koje se pismo odnosi nisu delovi već referenca na mišljenje Bakojani", rekla je Kusari-Ljilja.

Dodala je da se u mišljenju o Kosovu u celini pominje Osnovni sporazum, za koji je rekla da se odnosi na celinu obaveza iz tog sporazuma.

Osmani, Kurti i Konjufca poslali su danas pismo Bakojani u kome se obavezuju da će poštovati sve članove Briselskog i Ohridskog sporazuma, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.