Kusari-Ljilja: Sa Eskobarom ćemo razgovarati i o konverziji dinara

Kusari-Ljilja
Izvor: Kosovo Online

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja govorila je o poseti američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara ove nedelje Prištini, tokom koje bi se razgovaralo o pitanju dinara, odnosno odlaganju konverzije ili rasporedu procesa konverzije, ali kako je rekla na Kosovu postoji samo jedna valuta, a to je evro, prenosi Reporteri.

"Eskobar je bio i ostaje ozbiljno angažovan u procesu dijaloga kao delegat u dijalogu između Kosova i Srbije, tako da je revizija ovog procesa uobičajena, rekla bih u vezi sa njegovom posetom. U vezi sa stavovima, pitanjem dinara ili upotrebe kao valute za domaće plaćanje, jasno je da se može razgovarati o olakšicama konverzije ili rasporedima procesa konverzije, jer na Kosovu postoji valuta koja je evro, dok se sve ostale valute konvertuju", rekla je ona.

Povodom zahteva za podnošenje nacrta statuta ZSO Ustavnom sudu, Kusari-Ljila je rekla da Kosovo ostaje posvećeno normalizaciji situacije u severnim opštinama, sitakavši da da postoji tendencija tenzija.

"Što se tiče zahteva za podnošenje nacrta statuta Ustavne zajednice, ostajemo orjentisani na normalizaciju situacije u četiri opštine na severu. S vremena na vreme dolazilo je do tenzija, napada na imovinu zamenika gradonačelnika. Zvečan je bio indikacija. Naredni periodi u približavanju izbornog procesa mogli bi da budu praćeni ovakvim napadima organizovanim od strane kriminalnih grupa iz Beograda, tako da stabilnost i bezbednost smatramo važnim", dodala je ona.

Na pitanje da li je Samoopredeljenje spremno za nove izbore, Kusari-Ljilja je rekla novinarima da su kao stranka u poziciji onih kojima je dat mandat da vode Kosovo, a ako je potrebna potvrda, onda su spremni.

"Što se tiče izbornog procesa, sve političke stranke znaju da u trenutku kada su imenovane učestvuju i spremne su. Mi smo na vlasti zahvaljujući onima koji su nam dali mandat i ako takvo stanje treba da se potvrdi, naravno da smo spremni“, rekla je Kusari-Ljilja, dok je u vezi sa sprovođenjem imovinske odluke manastira Dečani, u zamenu za članstvo Kosova u Savetu Evrope, šefica poslaničke gruipe vladajuće stranke rekla da nema informacija o ovo.

"Nemam informaciju da je takav zahtev uputila Vlada Kosova, adresa za to pitanje je Vlada Kosova", rekla je ona.