Kusari-Ljilja: Vučić želi da skrene pažnju sa francusko-nemačkog predloga

Mimoza Kusari Ljilja
Izvor: Bota Sot

Šefica Poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja kaže da je blokada puteva na severu pokušaj predsednika Srbije Aleksandra Vučića da skrene pažnju sa francusko-nemačkog plana, prenosi Reporteri.

Ona kaže da tenzijama u četiri severne opštine Srbija otvoreno pokazuje svoje teritorijalne ambicije prema Kosovu.

„Teritorijalne pretenzije i namere za još jedan mogući sukob Aleksandra Vučića. Sada su se zvanično izjasnili i potvrdili da će nastojati da dovedu svoje trupe na Kosovo, znajući da su se već u poslednjoj deceniji približili vojnim bazama blizu granice sa Kosovom. Patroliranja su bila kontinuirana, sve do pojave ruskog ambasadora na granici sa Kosovom. Nije da se to nije znalo ili videlo, ali nije javno rečeno. Sada su ove nedavne okolnosti skinule i poslednju Vučićevu masku protiv EU, SAD za njegove destruktivne namere i pretenzije na štetu Kosova, pa i srpske zajednice“, rekla je Kusari-Ljilja.

Ona ističe da francusko-nemački plan dijaloga ima za cilj potpunu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

„Najvažnije je da puna normalizacija odnosa ima za cilj da ukloni sve postojeće prepreke a to je pre svega priznanje od pet zemalja članica EU koje to još nisu učinile“, kaže ona.

Što se tiče zahteva međunarodne zajednice za formiranjem ZSO, Kusari-Ljilja kaže da je "važno da Srbi koriste svoja prava".

„Kada smo razgovarali sa međunarodnom zajednicom ali i drugima o ovom zahtevu, rekli smo da je više razgovor o formi o kojoj se raspravlja za ZSO, kao nečemu apstraktnom. Bolje je razgovarati o njenom sadržaju. Važno je da Srbi koriste svoja prava, da budu aktivni učesnici u institucionalnom i političkom životu, da se postepeno fokusiraju na to kako unaprediti zemlju na zajedničkim vrednostima a ne na stvaranju mehanizama koji će pokazati monoetničnost, kao što je to slučaj sa ZSO“, rekla je Kusari-Ljilja.