Kvinta i EU ponovile: Osuđujemo odluku Kosova o nasilnom pristupu opštinskim zgradama na severu

kvinta zastave
Izvor: Koha ditore

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i Kancelarija Evropske unije, saopštile su danas da ponavljaju svoju izjavu od 26. maja u kojoj osuđuju odluku Kosova o nasilnom pristupu opštinskim zgradama na severu uprkos njihovim ponovljenim pozivima na uzdržanost.

"U tom kontekstu, Kvinta i EU očekuju da Vlada Kosova neće preduzeti nikakve nove mere za prinudni pristup opštinskim zgradama u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. Izabrani gradonačelnici takođe treba da pokažu uzdržanost i da preduzmu һitne mere da pokažu svoju posvećenost i odgovornost da predstavljaju i služe svim članovima svojiһ zajednica", navodi se u saopštenju.

Istovremeno, Kvinta i EU su snažno upozorile sve strane "na druge pretnje ili radnje koje bi mogle da utiču na bezbedno okruženje, uključujući slobodu kretanja, i koje bi mogle da podstaknu tenzije ili promovišu sukob".

Iskazana je posebna zabrinutost za bezbednost civila, policajaca, pripadnika Euleksa i Kfora.

"Nove jednostrane akcije negativno će uticati na odnose sa zemljama Kvinte i EU. Kvinta i EU naglašavaju da je Dijalog uz posredovanje EU put ka normalizaciji odnosa i pristupanju EU. Podsećamo strane da zajednički rade na narednim koracima za implementaciju sporazuma između Kosova i Srbije iz februara i marta ove godine, uključujući i ZSO i da konstruktivno i iskreno učestvuju u predstojećim sastancima Dijaloga", navodi se u saopštenju.